Google почита бащата на пианото Бартоломео Кристофори

Google отбелязва Бартоломео Кристофори, смятан за бащата на пианото.

Днес се навършват 360 години от рождението на този гениален музикант. Бартоломео Кристофори е роден във венецианския град Падуа. Знае се, че е бил ученик на производителя на цигулки Николо Амати.

През 1688г., когато той е на 33-годишна възраст получава работа за легендарния принц Фердинандо де Медичи, който е любител и покровител на музиката, наследник на Козимо III-ти в годините, когато Тоскана все още има статут на независима държава. Историята разказва, че Кристофори поема задълженията и в последните години на XVII-и век създава два клавишни инструмента, които изненадват съвременниците му, преди да започне да работи върху пианото. Първите данни за този интересен негов проект датират от 1698г..

Пианото, което той създава е наречено от него с термина „Arpicembalo", което в буквален превод би означавало „арфа-клавесин", като първоначално обхвата му е само четири октави. Все пак Кристофори не се отказва и до 1711г. разработва три подобни инструмента, като единият е даден на Cartinal Ottoboni в Рим, a другите два са били продадени във Флоренция. Талантливият музикант и изобретател си отива от тоя свят на 50-годишна възраст през 1713г., но творението на живота му е един от най-използваните и обичани инструменти и до ден днешен.

Инструментът претърпява съществена еволюция от оригиналния си вид до съвременната версия. Най-големите промени са добавянето на педали от майстора на органи Зилберман, който запалва за идеята самия Бах. За подобно пиано пише творбите си и Моцарт. С индустриалната революция идват и по-здрави струни и метални рамки, усъвършенствани от фирма за производство на пиана „Броудуд" (все още съществуваща), която е изработвала пиана за Хайдн и Бетовен.

Думата навлиза в масова употреба през 40-те години на XIX в., с устойчиви съчетания като „урок по пиано" и „упражнение по пиано", въпреки че първото словосъчетание „учител по пиано" е регистрирано още през 1807 г. В началото на XX-ти век само квартал „Камден таун" в Лондон може да се похвали с над 100 малки работилнички и фабрики за пиана, даващи работа на 6 000 работници. Сега в цялото Обединено кралство има само три производители. В днешно време в Англия се продават едва 4 000 акустични пиана годишно, около 800 рояла и към 3 000 вертикални пиана, спрямо 14 000 в края на 1960-те.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини