Пожар напълно унищожи известен британски музей (видео)

Централната сграда на музей в Съри с изключителна колекция от картини, мебели, порцелан и книги от XVIII век бе унищожена от пожар, избухнал в сряда следобед.

Пламъците са започнали от подземието и скоро са обхванали трите етажа на Кландън парк. След няколко часа безуспешни опити да пожарникарите да прекратят бедствието, са рухнали покривът и етажите.

От сградата е останала само димяща черупка и има съмнения, че скоро ще започнат да падат и части от самотно стърчащите опушени стени. Разрухата и унищожаването на британски национални богатства са огромни.

Част от колекцията е била изнесена в отчаяна спасителна операция. Очевидци разказват как накрая пожарникарите са изрязвали картините от рамките само и само да ги спасят. В парка на имението са били натрупани картини, мебели и ценни вещи, но майсенският и азиатският порцелан, както и тапети и декорациите по стени и тавани са унищожени.

От 1969г. колекцията в имението е собственост на Националната фондация за опазване на културното и природното наследство на Великобритания. Генералният директор Хелън Гош заяви, че "пожарът е потушен, но мащабът на щетите е разрушителен - от сградата е останала само куха черупка, повечето от покрива, таваните и етажите са рухнали и само една стая е почти незасегната, гледката е страховита".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини