Извадиха невредимо бебе под отломки в Непал

Четиримесечно бебе бе извадено невредимо от отломките след труса в Катманду, Непал. Момченцето е прекарало повече от 22 часа под останките от срутена сграда.
Бебето е спасено от непалската армия и е със стабилни показатели, съобщи местният вестник Katmandu Today, цитаран от bTV. 

След подробен преглед е установено, че бебето няма сериозни наранявания и спасителите му описват случилото се като истинско чудо.

По непотвърдена информация първоначално не се е знаело дали бебето е оживяло след срутването и непалската армия е напуснала останките от сградата. 

Няколко часа по-късно обаче е чут бебешки плач, коетонакарало армията да се върне и да го спаси. 

Няма информация за родителите на четиримесечното бебе.

В същото време спасители от Франция извадиха мъж на 27 годинипрекарал 82 часа под отломките на хотел в Катманду, рухнал при катастрофалния трус в събота, предаде Асошиейтед прес. 

Спасеният Риши Ханал призна, че е пил урината си, за да оцелее през всичките часове под руините. Той разказа, че е бил заобиколен от трупове, от които се разнасяла отвратителна миризма. 

Мъжът обаче не загубил надежда, че ще бъде спасен. Засега не е ясно дали той е бил служител или гост на хотела. 

Преди това спасителни екипи извадиха изпод руините на сгради в Катманду жена, прекарала под тях 33 часа, и мъж, затрупан 60 часа.

Български спасителни екипи с 11 обучени кучета имат готовност да окажат помощ на пострадалите в опустошителното земетресение в Непал. 
Наши спасителни кучета имат опит в две международни спасителни операции – в Армения и Турция.

Непал моли да не пристигат повече чуждестранни спасителни екипи, защото те са вече достатъчно в страната, заяви следобед координаторът на ООН за Непал Джейми Макголдрик, цитиран от Франс прес. 

Според правителството има достатъчно чуждестранни експерти в Катманду и околностите - районът опустошен от земетресението в събота. 

Правителството смята, че разполага с достатъчно средства, за да се справи с неотложните нужди на спасителните операции. 

"Тези, които вече са на път, може да дойдат, но правителството моли други да не идват", добави Джейми Макголдрик. 

Летището на Катманду, което има само една писта, трудно се справя с големия брой самолети, транспортиращи помощи и експерти от чужбина. 
Самолет със спешна хуманитарна помощ, изпратен от Франция завчера, остава блокиран в Абу Даби тази сутрин, понеже няма разрешение за кацане. 

Непалците имат спешна нужда  от дюшеци, одеала, уреди за готвене, суха храна, лекари, лекарства и легла за болните.

БЧК и УНИЦЕФ - България започнаха кампания за помощ за пострадалите от катастрофалното земетресение в Непал.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини