Ким Чен-ун наредил 15 екзекуции за 4 месеца

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е наредил екзекуциите на 15 души през 2015 г., в това число на високопоставени фигури, като наказание, че са оспорили властта му.
Южнокорейската агенция Йонхап цитира изказване на източник от Националната разузнавателна служба на Южна Корея на закрито заседание на комисията по разузнаване в южнокорейския парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според думите му единият от екзекутираните е заместник-министър на горите на Северна Корея, а тази участ го застигнала, защото се оплакал от водена от държавата политика.

Същевременно предстои първата визита на севернокорейския държавен ръководител зад граница, откакто пое властта през 2011 г. след кончината на баща му Ким Чен-ир.

Ким Чен-ун ще отиде в Москва за тържествените прояви по случай Деня на победата 9 май.

В началото на декември 2013 г. чичото на Ким Чен-ун - 67-годишният Джан Сон-тхек, бе осъден от военен съд на Министерството на народната сигурност, след като е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност. Той бе екзекутиран незабавно.

Няколко месеца по-късно бе съобщено, че е убита и по-голямата сестра на Джан Сон-тхек - Ки Сън. Тя е смятана за привърженик на политическата линия на екзекутирания си брат. Заедно с нея са убити и съпругът й - посланикът на КНДР в Куба и зет им.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини