Експерт: Най-силният трус у нас може да е 8 по Рихтер

Най-силният трус, който би могъл да разтърси България, е 8 по Рихтер. Това заяви за "Здравей, България" проф. Емил Ботев, ръководител на департамент "Сеизмология" - БАН. По думите му най-активната зона у нас е Крупнишкото огнище в Югозападна България."Приемаме, че в София може да се случи трус от 7 по Рихтер максимално, а за района на Пловдив е към 7,5",уточни експертът.Той цитира проучване в столичния район „Триадица”, проведено преди 2000-та година, според което при трус с такава сила биха оцелелели 30% от сградите. А след въвеждането на новите изисквания за строителство след приемането ни в ЕС процентът на тези сгради вече е 50, допълва специалистът. 

Той успокои, че в близкото бъдещестраната ни не е заплашена от земетресение като това в Непал, тъй като не сме разположени на фронта на действие между отделните континентални плочи.  

 "При нас земетресение с магнитуд 7,8 се е случило през 1904 година, което при средния период на повтаряемост на такива земетресения на територията на цялата страна значи, че скоро не можем да очакваме подобен трус", заяви проф. Ботев.

 По думите му строителството и сеизмичната устойчивост на сградите са от изключителна важност.

 "В Непал такава устойчивост няма, освен в Катманду, където също има много стари сгради", поясни Ботев. Той каза, че в България ситуацията не е такава, като се аргументира, че от години у нас е въведен консервативен правилник за строителство. 

Източник: http://novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини