Водеща версия: Умишлен палеж в района на Чернобилската АЕЦ

Основната версия за пожара, избухнал в района на Чернобилската атомна централа, е умишлен палеж.
Това заяви председателят на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Зоран Шкиряк, цитиран от BBC, на която се позова "Фокус". По негова информация разпространението на огъня в посока на някогашната атомна електроцентрала е спряно, а радиационният фон се намира в норма.

Пожарът избухна във вторник вечерта в района на Чернобилската атомна централа. 

Пожарните служби овладяха пламъците до полунощ. Пожарът край АЕЦ „Чернобил“ е бил спрян на пет километра от местата на заравяне на радиоактивни отпадъци, предаде УНИАН, позовавайки се на вътрешния министър Арсен Аваков. 

Към вечерта (във вторник) вятърът спря и можеше бързо да се локализира ситуацията около ключовите огнища на пожара. Възникна основано подозрение за умишлен палеж, защото има огнища и от двете страни на реката“, съобщи Аваков във „Фейсбук“. 

Той допълни, че „такъв пожар не е имало от 1992 г. – на 20 км от атомната централа и на около 5 км от местата на заравяне на радиоактивни отпадъци. 

Причини за страх и паника няма. Всичко е под контрол“, отбелязва той. 

Късно снощи Аваков каза, че заради изострената ситуация с пожара под тревога са били вдигнати подразделения на Националната гвардия и МВР.



Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини