ДПС иска чужда фирма бързо да проследи активите на КТБ

Йордан Цонев от ДПС очаква по-скорошни действия за връщането на активите в КТБ.

Сметната палата ще прави одит на "Банковия надзор" в БНБ

ДПС настоява за бързото наемане на международна консултантска фирма, която да проследи паричните трансфери и активи от КТБ. От партията изразиха неудовлетворение от темпото, с което се движи този, обществено значим проблем.

Йордан Цонев обяви пред медиите, че ДПС е получил отговор от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). В него председателят Радослав Миленков уведомява, че вече се водят разговори с няколко фирми.

От ФГВБ не посочват имената на фирмите, не са конкретизирани и евентуалните финансови параметри на извършваната дейност. Цонев цитира отговора на Миленков, в който се казва, че е възложено изготвянето на правен анализ за предоставяне на информация и разкриване на банкова тайна от временните синдици на разследващата фирма.

Пред медиите депутатът от ДПС обясни, че целта на наемането на международната фирма е да се върнат активите, които са заграбени от КТБ и да се пресекат всички действия за вторичното източване на банката.

„Много държим това да се случи, тъй като нещата преди и след квестурата и след отнемането на лиценза на КТБ са доста притеснителни”, аргументира се още Йордан Цонев.

Той даде за пример, че при банковата криза в Ирландия също са се възползвали от консултантска фирма за проследяване на паричните трансфери. 
В началото на април от ДПС съобщиха, че са писали до ФГВБ. Писмото бе подписано както от лидера на партията Лютви Местан, така и от депутати Йордан Цонев и Делян Пеевски.

В същото време се очаква анализ на БНБ относно датата на изпадане на КТБ в несъстоятелност, която е 6 ноември 2014 г. Има вероятност решението на съда да бъде обжалвано, ако се прецени, че датата има отношение към извършените цесии и прихващания, нарушаващи масата на несъстоятелността на банката. 
Пред медиите Йордан Цонев прогнозира, че БНБ скоро ще излязат с анализа, тъй като срокът за обжалване е кратък.

В сряда Софийският градски съд сложи точка на сагата с КТБ и обяви официално трезора в несъстоятелност. Решението на съдиите даде възможност и за назначаването на постоянни синдици, които да се разпореждат с имуществото на банката. За такива бяха определени сегашните временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев.

Междувременно парламентът ще продължи да проучва кражбата на КТБ в предходните четири години. Временната комисия, която проучва институциите, които е трябвало да контролират източването, вече изслуша шефът на ДАНС и експерти от дирекцията „Финансово разузнаване”. Стана ясно, че от ДАНС са изпратили доклад до бившия премиер Пламен Орешарски за ситуацията в КТБ в края на 2013 г. и началото на 2014 г.

Тогавашният министър-председател обаче не е информирал парламента и е върнал доклада за „преработване”. Пред БНТ председателят на комисията Десислава Атанасова обясни, че не е ясно какво е съдържал докладът. Тя заяви, че основната цел ще бъде да се предложи на парламента да приеме конкретни законодателни промени за повече сигурност на финансовата система у нас.

Бюджетната комисия в парламента пък реши Сметната палата да направи одит на „Банковия надзор” в БНБ във връзка с контрола, който е упражнявала върху КТБ. Одитът трябва да е за периода периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини