Във Виница по празниците, търсеха най-силния кон

Красимир Велев от Белозем е стопанин на най- силният кон, който участва в надпреварата за теглене на тежести във село Виница.

Ново забавление си измислиха хората от село Виница за великденските празници. По идея на кмета Тодор Тодоров сили мерят най – силните коне. Към техните стопани има едно специално изискване – животните да не бъдат принуждавани да теглят тежестите с бой. Задачата е да се изтегли платформа с една, две или три траверси. В първия кръг трябва да се измине разстояние за определено време, а в другите два – се измерват метрите на които е преместена тежестта.

 

Надяваме се това да се това състезание да се превърне в традиция – каза кметът- за да внесе цвят и настроение в празниците. Той благодари и на основния спонсор на събитието – Митко Хубинов.

За победителя наградата беше 50 лв и чувал зоб, а за подгласницие му – 30 и 20 лв. Конете бяха разделени в две категории – до и над 400 кг. Конят на Красимир Велев е победител при по-тежките. Втори, заради просрочено време, остана най-красивият (по всеобщо мнение) кон, със стопанин Ангел Запрянов, а на третия собственик е Иван Георгиев.

В категорията до 400 кг участваха само две кончета. Първи стана Йордан Златанов, а след него остана Веселин Чавдаров.

 

Теодора Кирякова

Теодора Кирякова

Снимки: Стоян Неделчев

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини