Варуфакис: Гърция ще изпълни задълженията си

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че страната ще изпълни задълженията си към всички кредитори. Той потвърди дадената по-рано от зам. министъра дата 9 април за плащането. Това заяви той във Вашингтон след срещата си с представители на Международния валутен фонд, предаде "Ройтерс".

По-рано премиерът Алексис Ципрас обяви, че Атина няма пари да изплаща вноските по кредитите, седмици преди крайния срок 7 април, заговори се за фалит и връщане на драхмата.

Директорът на МВФ Кристин Лагард приветства в изявление добрите новини от гръцка страна. Тя заяви, че заедно с Варуфакис са единодушни, че несигурността на кредиторите не е в интерес на Атина.

Тази несигурност и силният натиск, на който бе подложено правителството, бяха причина агенция "Фич" да понижи суверенния рейтинг на Гърция.

Гърция ще изплати 450 милиона евро на Международния валутен фонд по заема на 9 април, обяви заместник-министърът на финансите на страната по-рано този месец.

Борим се, за да успеем да платим нашите задължения навреме, каза Димитрис Марда пред гръцката телевизия „Скай". „Готови сме да платим на 9 април", добави той.

По думите му държавните приходи през март са надминали поставените цели без да конкретизира, но добави, че е постигнат прогрес с международните кредитори.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини