Солени глоби за болници, ако мамят

Тежки наказания грозят болниците, които се опитват да точат здравната каса, предупреди подуправителят на НЗОК Димитър Петров.
„Ще предложим глобите да бъдат регламентирани не в Закона за здравното осигуряване, а в Националния рамков договор. Идеята е санкциите за дребните неумишлени документални нарушения да отпаднат изцяло, но да бъдат завишени глобите за болници, които отчитат неизвършена дейност или правят ненужни операции“, обясни за „Преса“ Петров.

В момента, ако касата установи подобно нарушение, тя има право единствено да не заплати за съответната клинична пътека. Предложението е от догодина санкциите да бъдат между 10 и 15 хиляди лева за всеки опит за измама, а още при второ нарушение НЗОК да може да прекрати договора си с болницата. В зависимост от тежестта на провинението лечебното заведение може да изгуби право да работи с обществени средства минимум за една година. „Така най-после ще се справим с болниците, които действително лъжат и крадат“, категоричен е подуправителят на касата.

Той съобщи, че още този месец новата методика за плащане на болничната помощ ще бъде коригирана. Лечебните заведения, които осигуряват 24-часова спешност, ще получат за април увеличение на бюджетите си с 2%, за да не се налага да връщат пациенти заради изчерпания лимит. Още не е ясно дали тази компенсация ще е за сметка на другите болници, или парите ще дойдат от резерва на НЗОК. В него в момента има едва 110 млн. лв., колкото е и очакваният дефицит за безплатните лекарства за домашно лечение, които касата покрива. „Не съм особен фен на новата методика, но тя със сигурност ще окаже дисциплиниращ ефект върху системата“, коментира Петров. Той обаче призна, че вече в цялата страна има формирани листи на чакащи за прием и операция заради орязаните бюджети.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини