Димитър Димитров си получи съкровището

Намерилият гърне със сребърни монети в двора си Димитър Димитров доказа пред българския съд, че е несправедливо обвинен за незаконно придобиване на културни ценности, а в последствие с помощта на адв. Мария Гърбатилова получи правото да прибере и иззетите 2001 монети.

В началото на месец септември стана ясно, че при изкопни работи в двора на Димитър Димитров е намерен глинен съд, пълен със сребърни монети. Тогава срещу него е образувано дело за незаконно придобиване на нерегистрирани културни ценности. В съда експертиза доказва, че намерените монети и глиненият съд не са артефакти, които представляват интерес, но въпреки това постановява да бъдат предадени на археологическия музей в Пловдив. На Димитров са върнати „пластмасова кофа бяла на цвят и черен найлонов чувал", с които са пренасяни находките до полицията в Първомай.

На следваща инстанция „късметлията“ атакува тази част от съдебното решение, с която е постновено намереното да се предаде в музея. Окръжният съд в Пловдив се съгласява с пледираното от адвокат Гърбатилова, че прокуратурата не може да задържа вещи, които не са предмет на престъпление и да бъдат отнемани в полза на държавата“.

Намереното съкровище се състои от 2001 монети, от които най-ранната е от времето на султан Абдулмеджит (средата на ХIX век) и е златна, а всички останали от времето на Цар Борис ІІІ (началото на ХХ век) съдържат сребро. Макар да нямат културно – историческа стойност парите са изработени от благородни метали и са с не малък паричен еквивалент.

Срокът за обжалване на решението на Пловдивски окръжен съд е изтекъл, а на 13 март монетите са били върнати на Димитър Димитров.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини