Горя Новодевическият манастир в Русия

Пожар избухна в камбанарията на историческия Новодевически манастир в руската столица Москва, предаде АП. Няма данни и за пострадали.

Сигналът за пожара е подаден в 22.41 часа местно време. Пожарът е бил напълно потушен в 01.32 минути с участието на няколко пожарни екипа.

Първоначалната версия е, че пожарът е започнал в горната част на кулата с камбаната, като напълно е унищожил строително скеле около камбанарията.

Площта, засегната от пожара, е около 300 квадратни метра, като по информация на Александър Гаврилов, заместник началник на московското управление на Министерство на извънредните ситуации, вътре камбанарията не е пострадала. Щети са нанесени само по външните части.

По информация на министерство на културата камбанарията има застраховка и при такъв инцидент тя ще бъде възстановена.

Руски медии съобщават, че вече манастирът е затворен за реставрация.

Все още се изясняват причините за пожара.

Осмоъгълната камбанария се издига високо над манастира, основан през XVI век, който е служил включително и за затвор на жени благороднички. Манастирът преживява много бурни исторически събития, включително е оцелял при пожар по време на атаката на армията на Наполеон през 1812 г.

Манастирът е известен и с гробището си, където са погребани много известни личности от руската история - Антон Чехов, Михаил Булгаков, Никита Хрушчов, Борис Елцин.

Манастирът е паметник на ЮНЕСКО и е сред най-посещаваните забележителности.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини