Нови бедстващи общини, стотици селища без ток

В Ивайловград и Брацигово също беше обявено бедствено положение. Без ток са 615 селища в страната. Няма достъп до над 100 родопски села. Един влак дерайлира.

В плен на снега

Над 50 души са блокирани в хотел близо до Ардино, в момента кола проправя път към тях, съобщи депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от "Фокус".  Очаква се в скоро време пътят да бъде разчистен, но има много паднали клони. 

Към хижа "Смирнески" край Юндола вече е пробит тунел, където трети ден са блокирани  17 туристи , сред тях има и деца. Снощи спасителните екипи успяха да им доставят храна, вода и агрегат.

Блокирани в спортната база на Белмекен все още са и 40 автомобилни състезатели. Там снежната стена е шест метра. Роторните машини са работели през цялата нощ. 40 екипа са ангажирани с възстановяването на тока. Това се оказва и основният проблем. За първи път от 25 години насам се късат четири високоволтови електропровода. 

Тримата души, които бяха блокирани на Кръстова гора, от които единият е диабетик, са били свалени с трактор още вчера. Това съобщи архимандрит Висарион, игумен на манастира "Св. Троица" в Кръстова гора, където бяха подслонени бедстващите. Хората са били свалени около 15 часа. Тракторът е бил осигурен от Горското стопанство в Лъки.

От манастира очакват днес да бъде почистен и пътят до тях. В преспа е закъсал техен камион, а снегът е висок 2 метра. В момента в манастира се намират 12 души, от които четирима монаси и персонал. Няма други посетители.

Нови общини бедстват

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова съобщи, че решението за обявяването на бедствено положение е взето късно снощи на заседание на Кризисния щаб, предаде БТА. От три денонощия в част от селата на общината няма ток, прекъснати са комуникациите с населените места по посока Ивайловград - Крумовград. 

Републиканската пътна мрежа не е почистена, екипите на EVN се опитват да отстранят авариите, но част от районите са недостъпни заради образувалата се снежна покривка от близо 1,5 м. Затруднено е снабдяването на населението с продукти от първа необходимост. Преустановен е учебният процес за учениците от селата Железино и Белополци. 

Община Брацигово също обяви бедствено положение, съобщи кметът на общината Васил Гюлеметов, цитиран от "Фокус". 

В общината няма ток от събота, като продължава разчистването на пътищата. 

Остава в сила и бедственото положение в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, а също в Гълъбово, Минерални Бани, Батак, Якоруда, село Ерул в община Трън.

Най-сериозна е ситуацията в областите Смолян и Кърджали. 

Област Смолян 

Над 120 населени места са за пореден ден на тъмно, като някои са без ток още от петък вечерта. Блокирани са пътища до над сто родопски села, прекъснати са и комуникации. Остават затворени проходите Превала от направление Смолян-Стойките-Широка лъка–Девин, прохода Мадан-Печинско-Златоград. Работи се за отстраняване на паднали дървета. Към момента няма данни за бедстващи хора. Осигурен бе хляб за община Рудозем. 

Област Кърджали

280 населени места са без ток, основно в общините Черноочене, Кирково и Ардино. Продължават да бъдат затворени част от второстепенни пътища в областта за извършване на снегопочистване. Лечебните заведения в областта функционират нормално. Електрозахранването е осигурено чрез генератори. Поради неразчистени пътища в с. Мановица и в с. Щерна медицински съвети са давани по телефон.
Кметът на Кърджали Хасан Азис съобщи, че до късния следобед всички населени места ще имат връзка с главните пътища. 

Област Хасково 

Продължава работата по почистване на затворените пътищата Крумовград – Ивайлоград, Димитровград – Симеоновград, Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново. В резултат на аварирали и скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 119 села в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли. 

Област Пазарджик 

Все още десетки селища в Пазарджишка област са без ток и вода. Ситуацията в региона продължава да е тежка, но няма бедстващи. Трудният терен и близо 5-метровите преспи затрудняват работата на аварийните екипи. Без ток са селищата във Велинград, Сърница, Ракитово, Брацигово и Батак. Това е основният проблем, каза председателят на кризисния щаб комисар Иван Панайотов. 

Област Пловдив 

Все още на територията на областта има населени места без ток, общо те са 11. Все още трудно проходими остават пътищата Перущица – с. Скобелево, пътя за Кръстова гора, пътя за с. Манастир и пътя за махала “Лъгът” и “Балкан Махала”. 

Област Стара Загора

Остава в сила обявено бедствено положение на територията на община Гълъбово. Високо е нивото на р. Сазлийка в района на подстанция Гълъбово, като днес се очаква нивото на реката да започне да спада. 

Към момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. Митьо Станев продължават да са без ток. 

Енергийната система

Енергийната система е на ръба и работи в авариен режим, призна вчера ресорният министър Теменужка Петкова.

36 години работя в енергетиката и такова нещо не се е случвало. Дори голямата авария през 1978 година не може да се сравнява с тази. Аварирали са 40 електропровода”, коментира пред Нова телевизия бившият ДКЕВР Еленко Божков. 

Нов инцидент с дерайлирал влак

Мотрисата на пътническия влак от Горна Оряховица за Стара Загора е излязла от релсите с едната си колоос след удар в паднала скална маса между гарите Плачковци и Кръстец, съобщават от БДЖ. Няма пострадали пътници и персонал от влака. 

Инцидентът е станал около 8.30 ч. тази сутрин. В композицията са пътували само трима пътника и седем служители от поддържащия персонал на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Поради удара в скалната маса са нанесени щети по електрическата мотриса. Към момента движението на влаковете в участъка Плачковци - Кръстец е спряно. За пътниците от преминаващите в този участък влакове ще бъде осигурен превоз с автобуси. 

Това е третият подобен случай с композиция на БДЖ.

Вчера локомотивът на бързия влак от Варна за София бе ударен от скална маса по време на преминаването му в участъка Мездра юг – Зверино, а в петък същото се случи и с локомотива на пътническия влак Добринище – Септември. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини