20 °C

Тютюнопроизводители решаваха в Първомай как да протестират

Цветан Филев – председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите не се чувства обиден и няма да си подаде оставката, въпреки че останалите 6 члена на Управителния съвет свалиха доверието си от него.

В неделния ден представители на асоциацията се събраха в Първомай, за да обсъдят възможностите да противодействат на промените в Закона за тютюна, които според тях, ощетяват и дискриминират производителите.

Те започнаха срещата си с решението Цветан Филев да не бъде допуснат в залата. Асен Кичуков - член на инициативния комитет за протести и Живко Желев член на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите,обясниха, че не са съгласни с промените, според които референтните средства за тютюнопроизводство са по – високи за дребните производители и по – малко за едрите. Това са средствата, които се дават, за да бъде заменено производството на тютюн с друга култура. Изразено беше и несъгласие с намерението тези суми да бъдат обложени с данък за миналите 4 години. „До сега бяхме разделени по сортове тютюн, сега ще ни делят на бедни и богати“ – каза Живко Желев, който говори дълго и емоционално за несправедливото, по негово мнение разпределение на средствата.  Според присъстващите, предложените промени в закона биха довели до корупционни схеми, при които кметовете по населени места ще продават квотите за производство на тютюн или срещу пари, или срещу изборни гласове.

Присъстващите на срещата снеха доверието си от Цветан Филев - човекът, който трябва да защитава интересите им пред правителството и казаха, че в най – скоро време ще решат дали ще има смяна на ръководството на Асоциацията или ще бъда създадена нова организация. Те решиха да бъде оформена декларация с 4 искания – Промяна в данъчната политика, за да не се облагат референтните средства, промяна в Закона за тютюна, за да се преодолеят възможностите за корупция, разпределението на средствата да не става на принципа „едри“ срещу „дребни“ производители и своевременно изкупуване на тютюна.

Освен декларацията, тютюнопроизводителите взеха решение за протестни действия, включващи блокиране на Дунав мост и гладна стачка на колегите им от северна България. За това кога и как ще бъдат осъществени те решиха да се съвещават на „закрити врати“, а медиите да бъдат осведомени допълнително.

По повод на срещата Цветан Филев каза, че до този момент е успявал да защити интересите на членовете на НАТ. Промените на Закона не са в интерес на едва 5% процента от производителите. Концепцията е на 95% от бенефициентите на схемата на Националните доплащания на тютюна да се завиши единичната ставка за кг за сметка на останалите 5%. Според членовете на управителния съвет има разминаване между данните на Министерството на земеделието и действителността. Според Председателя, дори и да е така, то грешката не е повече от 4-5%.

Другата тема, по която има разминаване в редиците на ръководството  е създаването на регистър на тютюнопроизводителите.  Според Фикрет Бекир е невъзможно, според Филев е необходимо и положително решение.

Средствата за доплащане на тютюна са в размер на 107 млн лева.

По - късно беше решено протестните действия да започнат на 27 февруари в 12 часа с блокиране на три гранични пункта - Капитан Андреево, Хаджидимово и Дунав мост.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини