18 °C

Тютюнопроизводители решаваха в Първомай как да протестират

Цветан Филев – председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите не се чувства обиден и няма да си подаде оставката, въпреки че останалите 6 члена на Управителния съвет свалиха доверието си от него.

В неделния ден представители на асоциацията се събраха в Първомай, за да обсъдят възможностите да противодействат на промените в Закона за тютюна, които според тях, ощетяват и дискриминират производителите.

Те започнаха срещата си с решението Цветан Филев да не бъде допуснат в залата. Асен Кичуков - член на инициативния комитет за протести и Живко Желев член на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите,обясниха, че не са съгласни с промените, според които референтните средства за тютюнопроизводство са по – високи за дребните производители и по – малко за едрите. Това са средствата, които се дават, за да бъде заменено производството на тютюн с друга култура. Изразено беше и несъгласие с намерението тези суми да бъдат обложени с данък за миналите 4 години. „До сега бяхме разделени по сортове тютюн, сега ще ни делят на бедни и богати“ – каза Живко Желев, който говори дълго и емоционално за несправедливото, по негово мнение разпределение на средствата.  Според присъстващите, предложените промени в закона биха довели до корупционни схеми, при които кметовете по населени места ще продават квотите за производство на тютюн или срещу пари, или срещу изборни гласове.

Присъстващите на срещата снеха доверието си от Цветан Филев - човекът, който трябва да защитава интересите им пред правителството и казаха, че в най – скоро време ще решат дали ще има смяна на ръководството на Асоциацията или ще бъда създадена нова организация. Те решиха да бъде оформена декларация с 4 искания – Промяна в данъчната политика, за да не се облагат референтните средства, промяна в Закона за тютюна, за да се преодолеят възможностите за корупция, разпределението на средствата да не става на принципа „едри“ срещу „дребни“ производители и своевременно изкупуване на тютюна.

Освен декларацията, тютюнопроизводителите взеха решение за протестни действия, включващи блокиране на Дунав мост и гладна стачка на колегите им от северна България. За това кога и как ще бъдат осъществени те решиха да се съвещават на „закрити врати“, а медиите да бъдат осведомени допълнително.

По повод на срещата Цветан Филев каза, че до този момент е успявал да защити интересите на членовете на НАТ. Промените на Закона не са в интерес на едва 5% процента от производителите. Концепцията е на 95% от бенефициентите на схемата на Националните доплащания на тютюна да се завиши единичната ставка за кг за сметка на останалите 5%. Според членовете на управителния съвет има разминаване между данните на Министерството на земеделието и действителността. Според Председателя, дори и да е така, то грешката не е повече от 4-5%.

Другата тема, по която има разминаване в редиците на ръководството  е създаването на регистър на тютюнопроизводителите.  Според Фикрет Бекир е невъзможно, според Филев е необходимо и положително решение.

Средствата за доплащане на тютюна са в размер на 107 млн лева.

По - късно беше решено протестните действия да започнат на 27 февруари в 12 часа с блокиране на три гранични пункта - Капитан Андреево, Хаджидимово и Дунав мост.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини