11 °C

Тютюнопроизводители решаваха в Първомай как да протестират

Цветан Филев – председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите не се чувства обиден и няма да си подаде оставката, въпреки че останалите 6 члена на Управителния съвет свалиха доверието си от него.

В неделния ден представители на асоциацията се събраха в Първомай, за да обсъдят възможностите да противодействат на промените в Закона за тютюна, които според тях, ощетяват и дискриминират производителите.

Те започнаха срещата си с решението Цветан Филев да не бъде допуснат в залата. Асен Кичуков - член на инициативния комитет за протести и Живко Желев член на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите,обясниха, че не са съгласни с промените, според които референтните средства за тютюнопроизводство са по – високи за дребните производители и по – малко за едрите. Това са средствата, които се дават, за да бъде заменено производството на тютюн с друга култура. Изразено беше и несъгласие с намерението тези суми да бъдат обложени с данък за миналите 4 години. „До сега бяхме разделени по сортове тютюн, сега ще ни делят на бедни и богати“ – каза Живко Желев, който говори дълго и емоционално за несправедливото, по негово мнение разпределение на средствата.  Според присъстващите, предложените промени в закона биха довели до корупционни схеми, при които кметовете по населени места ще продават квотите за производство на тютюн или срещу пари, или срещу изборни гласове.

Присъстващите на срещата снеха доверието си от Цветан Филев - човекът, който трябва да защитава интересите им пред правителството и казаха, че в най – скоро време ще решат дали ще има смяна на ръководството на Асоциацията или ще бъда създадена нова организация. Те решиха да бъде оформена декларация с 4 искания – Промяна в данъчната политика, за да не се облагат референтните средства, промяна в Закона за тютюна, за да се преодолеят възможностите за корупция, разпределението на средствата да не става на принципа „едри“ срещу „дребни“ производители и своевременно изкупуване на тютюна.

Освен декларацията, тютюнопроизводителите взеха решение за протестни действия, включващи блокиране на Дунав мост и гладна стачка на колегите им от северна България. За това кога и как ще бъдат осъществени те решиха да се съвещават на „закрити врати“, а медиите да бъдат осведомени допълнително.

По повод на срещата Цветан Филев каза, че до този момент е успявал да защити интересите на членовете на НАТ. Промените на Закона не са в интерес на едва 5% процента от производителите. Концепцията е на 95% от бенефициентите на схемата на Националните доплащания на тютюна да се завиши единичната ставка за кг за сметка на останалите 5%. Според членовете на управителния съвет има разминаване между данните на Министерството на земеделието и действителността. Според Председателя, дори и да е така, то грешката не е повече от 4-5%.

Другата тема, по която има разминаване в редиците на ръководството  е създаването на регистър на тютюнопроизводителите.  Според Фикрет Бекир е невъзможно, според Филев е необходимо и положително решение.

Средствата за доплащане на тютюна са в размер на 107 млн лева.

По - късно беше решено протестните действия да започнат на 27 февруари в 12 часа с блокиране на три гранични пункта - Капитан Андреево, Хаджидимово и Дунав мост.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини