19 °C

Тютюнопроизводители решаваха в Първомай как да протестират

Цветан Филев – председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите не се чувства обиден и няма да си подаде оставката, въпреки че останалите 6 члена на Управителния съвет свалиха доверието си от него.

В неделния ден представители на асоциацията се събраха в Първомай, за да обсъдят възможностите да противодействат на промените в Закона за тютюна, които според тях, ощетяват и дискриминират производителите.

Те започнаха срещата си с решението Цветан Филев да не бъде допуснат в залата. Асен Кичуков - член на инициативния комитет за протести и Живко Желев член на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите,обясниха, че не са съгласни с промените, според които референтните средства за тютюнопроизводство са по – високи за дребните производители и по – малко за едрите. Това са средствата, които се дават, за да бъде заменено производството на тютюн с друга култура. Изразено беше и несъгласие с намерението тези суми да бъдат обложени с данък за миналите 4 години. „До сега бяхме разделени по сортове тютюн, сега ще ни делят на бедни и богати“ – каза Живко Желев, който говори дълго и емоционално за несправедливото, по негово мнение разпределение на средствата.  Според присъстващите, предложените промени в закона биха довели до корупционни схеми, при които кметовете по населени места ще продават квотите за производство на тютюн или срещу пари, или срещу изборни гласове.

Присъстващите на срещата снеха доверието си от Цветан Филев - човекът, който трябва да защитава интересите им пред правителството и казаха, че в най – скоро време ще решат дали ще има смяна на ръководството на Асоциацията или ще бъда създадена нова организация. Те решиха да бъде оформена декларация с 4 искания – Промяна в данъчната политика, за да не се облагат референтните средства, промяна в Закона за тютюна, за да се преодолеят възможностите за корупция, разпределението на средствата да не става на принципа „едри“ срещу „дребни“ производители и своевременно изкупуване на тютюна.

Освен декларацията, тютюнопроизводителите взеха решение за протестни действия, включващи блокиране на Дунав мост и гладна стачка на колегите им от северна България. За това кога и как ще бъдат осъществени те решиха да се съвещават на „закрити врати“, а медиите да бъдат осведомени допълнително.

По повод на срещата Цветан Филев каза, че до този момент е успявал да защити интересите на членовете на НАТ. Промените на Закона не са в интерес на едва 5% процента от производителите. Концепцията е на 95% от бенефициентите на схемата на Националните доплащания на тютюна да се завиши единичната ставка за кг за сметка на останалите 5%. Според членовете на управителния съвет има разминаване между данните на Министерството на земеделието и действителността. Според Председателя, дори и да е така, то грешката не е повече от 4-5%.

Другата тема, по която има разминаване в редиците на ръководството  е създаването на регистър на тютюнопроизводителите.  Според Фикрет Бекир е невъзможно, според Филев е необходимо и положително решение.

Средствата за доплащане на тютюна са в размер на 107 млн лева.

По - късно беше решено протестните действия да започнат на 27 февруари в 12 часа с блокиране на три гранични пункта - Капитан Андреево, Хаджидимово и Дунав мост.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини