26 °C

Тютюнопроизводители решаваха в Първомай как да протестират

Цветан Филев – председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите не се чувства обиден и няма да си подаде оставката, въпреки че останалите 6 члена на Управителния съвет свалиха доверието си от него.

В неделния ден представители на асоциацията се събраха в Първомай, за да обсъдят възможностите да противодействат на промените в Закона за тютюна, които според тях, ощетяват и дискриминират производителите.

Те започнаха срещата си с решението Цветан Филев да не бъде допуснат в залата. Асен Кичуков - член на инициативния комитет за протести и Живко Желев член на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите,обясниха, че не са съгласни с промените, според които референтните средства за тютюнопроизводство са по – високи за дребните производители и по – малко за едрите. Това са средствата, които се дават, за да бъде заменено производството на тютюн с друга култура. Изразено беше и несъгласие с намерението тези суми да бъдат обложени с данък за миналите 4 години. „До сега бяхме разделени по сортове тютюн, сега ще ни делят на бедни и богати“ – каза Живко Желев, който говори дълго и емоционално за несправедливото, по негово мнение разпределение на средствата.  Според присъстващите, предложените промени в закона биха довели до корупционни схеми, при които кметовете по населени места ще продават квотите за производство на тютюн или срещу пари, или срещу изборни гласове.

Присъстващите на срещата снеха доверието си от Цветан Филев - човекът, който трябва да защитава интересите им пред правителството и казаха, че в най – скоро време ще решат дали ще има смяна на ръководството на Асоциацията или ще бъда създадена нова организация. Те решиха да бъде оформена декларация с 4 искания – Промяна в данъчната политика, за да не се облагат референтните средства, промяна в Закона за тютюна, за да се преодолеят възможностите за корупция, разпределението на средствата да не става на принципа „едри“ срещу „дребни“ производители и своевременно изкупуване на тютюна.

Освен декларацията, тютюнопроизводителите взеха решение за протестни действия, включващи блокиране на Дунав мост и гладна стачка на колегите им от северна България. За това кога и как ще бъдат осъществени те решиха да се съвещават на „закрити врати“, а медиите да бъдат осведомени допълнително.

По повод на срещата Цветан Филев каза, че до този момент е успявал да защити интересите на членовете на НАТ. Промените на Закона не са в интерес на едва 5% процента от производителите. Концепцията е на 95% от бенефициентите на схемата на Националните доплащания на тютюна да се завиши единичната ставка за кг за сметка на останалите 5%. Според членовете на управителния съвет има разминаване между данните на Министерството на земеделието и действителността. Според Председателя, дори и да е така, то грешката не е повече от 4-5%.

Другата тема, по която има разминаване в редиците на ръководството  е създаването на регистър на тютюнопроизводителите.  Според Фикрет Бекир е невъзможно, според Филев е необходимо и положително решение.

Средствата за доплащане на тютюна са в размер на 107 млн лева.

По - късно беше решено протестните действия да започнат на 27 февруари в 12 часа с блокиране на три гранични пункта - Капитан Андреево, Хаджидимово и Дунав мост.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини