Преди карнавала, откриха етнографска сбирка в Караджалово

Село Караджалово вече има своя музейна сбирка. Тя беше открита точно преди традиционния карнавал, в навечерието на Заговезни. Сбирката разказва за бита през 19- 20 век. В отделни кътове са събрани най – характерните елементи от огнището, трапезата, всекидневната, тъкачната работилница и други. Първи в залата влязоха гостите на селото, дошли да се позабавляват на традиционния карнавал.  Етнографската сбирка е гордостта на кметицата Марияна Колева и би могла да бъде място за открити уроци, на които учениците да се докоснат до непознати и вече позабравени предмети от бита на българина, до носии и шевици, накити и керамика.

Докато гостите разглеждаха подредените в залата на читалището предмети отвън карнавала набираше сила. За настроение на присъстващите танцуваха децата от формация „Веселите крачета“. Карнавалът за Заговезни започна с пеено хоро на караджаловската и белореченската групи.  След тях с гръм и трясък се появиха кукерите от село Отец Паисиево. Топчето гръмна и стресна публиката, а хлопатарите вдигнаха шум, за да изгонят злите сили на селото. Кметицата използва момента и поиска прошка от своите съселяни.

Жури в състав Зорка Каразапрянова, Теменужка Христозова и Николина Андреева имаше трудната задача да определи най – оригиналните костюми. В редиците на маскираните имаше пирати за екипажите на поне 2 пиратски кораба, много принцеси, индийки, танцьорки, кошничари, магьосници и батмани. Имаше и атрактивна сватба предвождана от крал и кралица. След младоженците шаферки разпиляваха жито и стотинки. Журито даде няколко поощрителни награди, между които за най – малкият участник, който не можеше да ходи сам, една розова и  една синя принцеса, за артистичната Мадама със синя перука, една индианка и галантния Чарли Чаплин, който се беше подготвил с цветя за публиката, Пролетта и Коминочистача също получиха награди. Накрая "Мини мис" и "Мини мистър Карнавал" станаха Испанката и Китариста с руси къдри. Най  - голямата атракция бяха двете момчета, които представляваха булка и младоженец. След като спечелиха званията "Мис" и "Мистър Карнавал", публиката започна да скандира "Горчиво!", на което младоженеците категорично отказаха да се поддадат, но двамата направиха забавна сесия с повдигане на воала.

Докато журито дълго се съвещаваше, на сцената излезе новата танцова формация на селото и показа някои от научените хора. Жените, водени от Ангелина Кръстева не се смутиха, когато се наложи да играят повече от предвидените 2 хора, а към тях се присъединиха и танцьорките от Бяла река и всички желаещи от публиката.

В края на тържеството дойде и  д-р Катя Попова – депутат в 43 Народно събрание, тя поздрави събралите се на площада и им пожела още много хубави емоции.

По традиция карнавалът завърши с дълго хоро около накладен огън, който по – късно младежите прескачаха за здраве и успех.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини