20 °C

Преди карнавала, откриха етнографска сбирка в Караджалово

Село Караджалово вече има своя музейна сбирка. Тя беше открита точно преди традиционния карнавал, в навечерието на Заговезни. Сбирката разказва за бита през 19- 20 век. В отделни кътове са събрани най – характерните елементи от огнището, трапезата, всекидневната, тъкачната работилница и други. Първи в залата влязоха гостите на селото, дошли да се позабавляват на традиционния карнавал.  Етнографската сбирка е гордостта на кметицата Марияна Колева и би могла да бъде място за открити уроци, на които учениците да се докоснат до непознати и вече позабравени предмети от бита на българина, до носии и шевици, накити и керамика.

Докато гостите разглеждаха подредените в залата на читалището предмети отвън карнавала набираше сила. За настроение на присъстващите танцуваха децата от формация „Веселите крачета“. Карнавалът за Заговезни започна с пеено хоро на караджаловската и белореченската групи.  След тях с гръм и трясък се появиха кукерите от село Отец Паисиево. Топчето гръмна и стресна публиката, а хлопатарите вдигнаха шум, за да изгонят злите сили на селото. Кметицата използва момента и поиска прошка от своите съселяни.

Жури в състав Зорка Каразапрянова, Теменужка Христозова и Николина Андреева имаше трудната задача да определи най – оригиналните костюми. В редиците на маскираните имаше пирати за екипажите на поне 2 пиратски кораба, много принцеси, индийки, танцьорки, кошничари, магьосници и батмани. Имаше и атрактивна сватба предвождана от крал и кралица. След младоженците шаферки разпиляваха жито и стотинки. Журито даде няколко поощрителни награди, между които за най – малкият участник, който не можеше да ходи сам, една розова и  една синя принцеса, за артистичната Мадама със синя перука, една индианка и галантния Чарли Чаплин, който се беше подготвил с цветя за публиката, Пролетта и Коминочистача също получиха награди. Накрая "Мини мис" и "Мини мистър Карнавал" станаха Испанката и Китариста с руси къдри. Най  - голямата атракция бяха двете момчета, които представляваха булка и младоженец. След като спечелиха званията "Мис" и "Мистър Карнавал", публиката започна да скандира "Горчиво!", на което младоженеците категорично отказаха да се поддадат, но двамата направиха забавна сесия с повдигане на воала.

Докато журито дълго се съвещаваше, на сцената излезе новата танцова формация на селото и показа някои от научените хора. Жените, водени от Ангелина Кръстева не се смутиха, когато се наложи да играят повече от предвидените 2 хора, а към тях се присъединиха и танцьорките от Бяла река и всички желаещи от публиката.

В края на тържеството дойде и  д-р Катя Попова – депутат в 43 Народно събрание, тя поздрави събралите се на площада и им пожела още много хубави емоции.

По традиция карнавалът завърши с дълго хоро около накладен огън, който по – късно младежите прескачаха за здраве и успех.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини