19 °C

Преди карнавала, откриха етнографска сбирка в Караджалово

Село Караджалово вече има своя музейна сбирка. Тя беше открита точно преди традиционния карнавал, в навечерието на Заговезни. Сбирката разказва за бита през 19- 20 век. В отделни кътове са събрани най – характерните елементи от огнището, трапезата, всекидневната, тъкачната работилница и други. Първи в залата влязоха гостите на селото, дошли да се позабавляват на традиционния карнавал.  Етнографската сбирка е гордостта на кметицата Марияна Колева и би могла да бъде място за открити уроци, на които учениците да се докоснат до непознати и вече позабравени предмети от бита на българина, до носии и шевици, накити и керамика.

Докато гостите разглеждаха подредените в залата на читалището предмети отвън карнавала набираше сила. За настроение на присъстващите танцуваха децата от формация „Веселите крачета“. Карнавалът за Заговезни започна с пеено хоро на караджаловската и белореченската групи.  След тях с гръм и трясък се появиха кукерите от село Отец Паисиево. Топчето гръмна и стресна публиката, а хлопатарите вдигнаха шум, за да изгонят злите сили на селото. Кметицата използва момента и поиска прошка от своите съселяни.

Жури в състав Зорка Каразапрянова, Теменужка Христозова и Николина Андреева имаше трудната задача да определи най – оригиналните костюми. В редиците на маскираните имаше пирати за екипажите на поне 2 пиратски кораба, много принцеси, индийки, танцьорки, кошничари, магьосници и батмани. Имаше и атрактивна сватба предвождана от крал и кралица. След младоженците шаферки разпиляваха жито и стотинки. Журито даде няколко поощрителни награди, между които за най – малкият участник, който не можеше да ходи сам, една розова и  една синя принцеса, за артистичната Мадама със синя перука, една индианка и галантния Чарли Чаплин, който се беше подготвил с цветя за публиката, Пролетта и Коминочистача също получиха награди. Накрая "Мини мис" и "Мини мистър Карнавал" станаха Испанката и Китариста с руси къдри. Най  - голямата атракция бяха двете момчета, които представляваха булка и младоженец. След като спечелиха званията "Мис" и "Мистър Карнавал", публиката започна да скандира "Горчиво!", на което младоженеците категорично отказаха да се поддадат, но двамата направиха забавна сесия с повдигане на воала.

Докато журито дълго се съвещаваше, на сцената излезе новата танцова формация на селото и показа някои от научените хора. Жените, водени от Ангелина Кръстева не се смутиха, когато се наложи да играят повече от предвидените 2 хора, а към тях се присъединиха и танцьорките от Бяла река и всички желаещи от публиката.

В края на тържеството дойде и  д-р Катя Попова – депутат в 43 Народно събрание, тя поздрави събралите се на площада и им пожела още много хубави емоции.

По традиция карнавалът завърши с дълго хоро около накладен огън, който по – късно младежите прескачаха за здраве и успех.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини