11 °C

Преди карнавала, откриха етнографска сбирка в Караджалово

Село Караджалово вече има своя музейна сбирка. Тя беше открита точно преди традиционния карнавал, в навечерието на Заговезни. Сбирката разказва за бита през 19- 20 век. В отделни кътове са събрани най – характерните елементи от огнището, трапезата, всекидневната, тъкачната работилница и други. Първи в залата влязоха гостите на селото, дошли да се позабавляват на традиционния карнавал.  Етнографската сбирка е гордостта на кметицата Марияна Колева и би могла да бъде място за открити уроци, на които учениците да се докоснат до непознати и вече позабравени предмети от бита на българина, до носии и шевици, накити и керамика.

Докато гостите разглеждаха подредените в залата на читалището предмети отвън карнавала набираше сила. За настроение на присъстващите танцуваха децата от формация „Веселите крачета“. Карнавалът за Заговезни започна с пеено хоро на караджаловската и белореченската групи.  След тях с гръм и трясък се появиха кукерите от село Отец Паисиево. Топчето гръмна и стресна публиката, а хлопатарите вдигнаха шум, за да изгонят злите сили на селото. Кметицата използва момента и поиска прошка от своите съселяни.

Жури в състав Зорка Каразапрянова, Теменужка Христозова и Николина Андреева имаше трудната задача да определи най – оригиналните костюми. В редиците на маскираните имаше пирати за екипажите на поне 2 пиратски кораба, много принцеси, индийки, танцьорки, кошничари, магьосници и батмани. Имаше и атрактивна сватба предвождана от крал и кралица. След младоженците шаферки разпиляваха жито и стотинки. Журито даде няколко поощрителни награди, между които за най – малкият участник, който не можеше да ходи сам, една розова и  една синя принцеса, за артистичната Мадама със синя перука, една индианка и галантния Чарли Чаплин, който се беше подготвил с цветя за публиката, Пролетта и Коминочистача също получиха награди. Накрая "Мини мис" и "Мини мистър Карнавал" станаха Испанката и Китариста с руси къдри. Най  - голямата атракция бяха двете момчета, които представляваха булка и младоженец. След като спечелиха званията "Мис" и "Мистър Карнавал", публиката започна да скандира "Горчиво!", на което младоженеците категорично отказаха да се поддадат, но двамата направиха забавна сесия с повдигане на воала.

Докато журито дълго се съвещаваше, на сцената излезе новата танцова формация на селото и показа някои от научените хора. Жените, водени от Ангелина Кръстева не се смутиха, когато се наложи да играят повече от предвидените 2 хора, а към тях се присъединиха и танцьорките от Бяла река и всички желаещи от публиката.

В края на тържеството дойде и  д-р Катя Попова – депутат в 43 Народно събрание, тя поздрави събралите се на площада и им пожела още много хубави емоции.

По традиция карнавалът завърши с дълго хоро около накладен огън, който по – късно младежите прескачаха за здраве и успех.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
26 май 2020
Последни новини