ГЕРБ: Не преиначавайте историята на Васил Левски

В декларация по повод 142 години от обесването на Васил Левски ГЕРБ се обяви против опитите за пренаписване на учебници и преиначаване на историята.
Депутатката Галя Захариева обяви в парламеннтарната зала позицията на управляващата партия:

"Не приемаме опитите на различни политически сили и неправителствени организации да лобират за преиначаване на исторически факти с цел политическа коректност или електорални и материални дивиденти. Бъдещите поколения имат право да знаят истината за миналото на България".

От ГЕРБ подчертаха, че за България Левски е много повече от еталон за физическа сила, а пътят, предначертан от него, довежда до извоюването на свободата и независимостта на България.

Цялата революционна организационна дейност Левски извършва при строга и редовна отчетност и отговорност към обществените средства, пример, който е особено актуален в наше време, се казва още в декларацията.

Захариева допълни, че впечатляваща е и концепцията на Апостола за върховенството на закона в българската държава.

"Днес близо век и половина по-късно все още има наши сънародници, които поставят този основен държавнически принцип под въпрос и търсят лични облаги и политически дивиденти", добави депутатката.

Левски обаче стига още по-далеч, виждайки България като равноправна част от обединена Европа, отбелязаха още от ГЕРБ. И призоваха всички да помнят казаното от Васил Левски "Времето е в нас, а ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме".

Неотдавна историци негодуваха заради изопачаване на факти в учебниците по предметите „Човек и общество“ и „История и цивилизация“ в училище, сред които, че Васил Левски е арестуван от полиция, а не от заптиета.

В последните дни пък избухна остра полемика около новия български филм "Дякон Левски", в който героят на Апостола псува.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини