Очертава се тол такса от 10 ст. на километър за леките коли

Около 10 стотинки на километър ще е таксата за преминаване по магистрали на леките коли, сочат първоначалните разчети на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. В интервю за Нова телевизия тя коментира темата с уговорката, че анализът на трафика тепърва предстои, разчетите ще са готови до края на годината, а въвеждането на тол такса за леките коли не е на дневен ред през следващите две - три години.

Около 1 млрд. лв. приходи годишно са нужни, за да се поддържат пътищата както другаде в Европа, каза Павлова. Тол системата ще се въведе поетапно като първо ще обхване тировете и тежките камиони, които трябва да бъдат спрени да използват малките пътища, непригодни за тежкия трафик. След това ще се въведе електронната винетка за леките коли, а тол таксата за тях ще стане факт едва след построяването на магистралния пръстен.

Павлова потвърди графика за пускането на новите магистрални участъци тази година - отсечката от "Струма" между Дупница и Благоевград ще е готова през октомври, а между Сандански и Кулата - през август. До септември изцяло ще бъде пусната и магистрала "Марица".

Министърът каза, че вече има сключени три договора за саниране на сгради във Варна, Враца и Плевен, предстои да бъдат подписани още десет, между които в градовете Момчилград, Мадан, Димитровград. С тези примери тя отрече, че правителството финансира по програмата общини, доминирани от ГЕРБ.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини