Криминализирането на участието на българи в "Ислямска държава" е в крайната фаза

Подготовката на криминализирането на участието на български граждани в редиците на терористични организации като "Ислямска държава" е в най-последна фаза, заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред БНТ.

Идеята за законопроекта беше лансирана през октомври 2014 г. В момента се уговярат нужните промени в Наказателния кодекс и се съгласуват с правосъдното министерство.

Това е превантивна стъпка в отговор на реална заплаха, заяви министърът. Трябва да се работи тясно и в синхрон с ислямските общности за делигитимизацията на "Ислямска държава" и да се обясни, че групировката няма нищо общо с исляма - работи се главното мюфтийство и религиозни лидери, които много бързо са откликнали, добави министърът.

Няма данни за воюващи българи за "Ислямска държава". България поддържа тесни отношение с партньорите си, така че да не се допуска подобен феномен.

Има опасност от засилен миграционен натиск и през тази година. Конфликтът в Близкия Изток създава този поток и в тази посока са фокусирани и усилията на министерството на външните работи.

Според Митов трябва да се подобри сътрудничеството с Турция, да се подпише тристранно споразумение между България, Гърция и Турция за общо охраняване на границите, както и да започне изпълнението на вече подписания договор за реадмисия.

Има добра координация между институциите, отговарящи за охраната на границата, заяви министърът. "В България има около 10 000 бежанци, докато в Гърция са вече близо милион", добави той.

Митов коментира и ситуацията в Украйна и позицията на България. "Първо и най-важно трябва да се стигне до спиране на бойните дествия, чак тогава може да се говори за някакъв пробив в отношенията."

Правителството преценява ситуацията във всеки един момента, но ще се придържа към общата позиция на Европейския съюз.

Митов определи като "провокативно" посещението на лидера на Атака Волен Сидеров в Крим, но заяви, че не очаква някаква негативна реакция от Брюксел.

"Те (Атака - бел.ред.) имат свой дневен ред и политически подход, който мога да определя като напълно погрешен. Има усещането, че в България има разделение по темата, но за всички е важна официалната позиция на правителството. Създава се някаква истерия, базирана на неистини, като обявената мобилизация", каза Митов.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини