Италия е готова да оглави коалиция срещу джихадисти в Либия

Италия е готова да изпрати няколко хиляди военни и да оглави бързо коалиция от европейски страни и страни от региона, за да се борят срещу джихадистите в Либия.
Това заяви италианският министър на отбраната Роберта Пиноти в интервю за в. "Месаджеро", предаде БТА.

Италия има готовност да ръководи коалиция от страни от региона, от европейски страни и от северноафрикански страни, които да спрат настъплението на халифата, който се приближи на 350 километра до нашите брегове, казва Пиноти.

В Афганистан ние изпратихме до 5000 души. В страна като Либия, която ни засяга много по-отблизо, и в която рискът от влошаване на ситуацията е много по-обезпокояващ за Италия, нашата мисия може да бъде значителна, що се касае числеността й, допълни министърът.

Пиноти подчерта, че този въпрос се е превърнал в спешност, въпреки че се дискутира от известно време. Решението ще бъде взето от парламента и от външния министър Паоло Джентилони, който в четвъртък ще представи пред депутатите информация и оценки за обстановката в Либия.

Трябва да присъстваме в Либия, както се намесихме в Ирак, редом до много храбрите кюрдски бойци, допълва Пиноти, без да уточнява какъв тип интервенция ще бъде решена.

Тя добави, че в Италия може да пристигнат джихадисти заедно с незаконните мигранти, пътуващи с лодки от Африка.

Обстановката в Либия се влошава все повече и повече.

В четвъртък ислямисти, представящи се за част от групировката Ислямска държава, превзеха правителствени учреждения в град Сирт и радиостанция, припомня Франс прес. По-рано този месец джихадисти атакуваха петролно находище и убиха над 10 души.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини