14 °C

Днес изтича мандатът на управителя на НЗОК

Днес изтича мандатът на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, която обяви, че спира да подписва документи и договори.
В интервю за БТА тя обясни, че в Закона за здравното осигуряване е разписан редът какви са правомощията на подуправителя, когато управителят предсрочно е освободен, но не е разписано какво се случва, когато изтече мандатът му.

"Мандатът ми изтича на 12 февруари 2015 година и засега не е ясно кой ще подписва документи в здравната каса след тази дата. Аз нямам права да подписвам каквото и да било след края на мандата и аз лично няма да подпиша нито един документ с дата 13 февруари", категорична бе Тодорова.

Управителят на НЗОК обясни, че е написала официално писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, с което е напомнила, че 12 февруари е крайната дата на мандата й, както и до председателя на Надзорния съвет на касата.

Наследникът на Тодорова трябва да бъде избран от парламента. До момента обаче няма официална информация има ли и кои са кандидатите.

"До този момент с мен не са водени разговори за следващ мандат, но ако ми бъде предложено такова нещо, аз ще имам изисквания за по-плътен контакт между здравното и финансово министерство, по-голяма оперативност, както и да се даде възможност за преструктуриране в касата", каза още Румяна Тодорова.

Според специализираните здравни сайтове "Здраве Нет" и "Пулс" управител на НЗОК може да стане депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, а също и бившият зам.-директор на НЗОК и настоящ директор на Втора Многопрофилна болница за активно лечение в София д-р Глинка Комитов. Споменава се и името на човек, който е заемал ръководна длъжност в РЗОК в Пловдив - д-р Караджов.

Д-р Румяна Тодорова пое поста на 10 юли 2013 г., след като парламентът прекрати предсрочно мандата на предишния шеф на касата д-р Пламен Цеков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини