Шефът на Авиоотряд 28 подал оставка часове преди инцидента

Директорът на правителствения "Авиоотряд 28" е подал оставка часове преди инцидента с правителствения "Фалкон", който кацна принудително на Летище София.
Това съобщи на извънредната пресконференция снощи министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БНТ и Нова телевизия.

Московски обясни, че директорът на правителствения "Авиоотряд 28" е подал оставка с мотива, че не е съгласен с финансирането на отряда и че не достигат средства.

Той заявил на Ивайло Московски, под чиято шапка е авиоотряда, че „с финансовия бюджет, с който разполага, не би могъл да поддържа в нормална кондиция отряда”. Транспортният министър посочи, че е било отправено запитване към Министерство на финансите, но отговорът е бил отрицателен.

Ивайло Московски каза още, че е случайно съвпадение и няма връзка между оставката и инцидента с правителствения самолет, на борда на който бе премиерът Бойко Борисов. Става въпрос за технически проблем, който не е позволявал да се затвори левият колесник на самолета. Заради аварията машината кръжа във въздуха над София около час.

За изпълняващ длъжността директор на правителствения Авиоотряд 28 е определен директорът по експлоатацията.

Днес лицензирани специалисти от Швейцария пристигат, за да направят експертиза за причините, довели до принудителното кацане на правителствения самолет "Фалкон". Към момента самолетът е на стоянка, запечатан и поставен под видеонаблюдение и охрана от НСО.

Пред БНТ бившият шеф на "Авиоотряд 28" Пенчо Пенчев заяви, че самолетът е поддържан съгласно всички норми, а последният технически преглед е бил преди 4 месеца.

"Колегите са изключителни специалисти. И са действали много професионално", каза Пенчев. Според него е било извършено нормално кацане и не е имало опасност.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини