Гяуров: Няма да се разбере кой къде и какво е изровил в МВР

Продължават безобразията, свързани с незаконно прилагане на специални разузнавателни средства, заяви Димо Гяуров във връзка с разработката "Червеи".
По БНТ бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров каза, че не е "голям оптимист, че ще се стигне до край и ще се разбере какво точно е правено в МВР и ДАНС“.

"Липсва логика в искането на СРС. Защото тези средства не се прилагат към сървъри. Не ми е известно как са го правели, просто някой си е осигурил възможност да шета и да изнася информация", коментира Гяуров.

„От много години е публично известно, че МВР съхранява информация, която не би следвало да съхранява. Съобразно Закона за специалните разузнавателни средства след изтичане на сроковете, ако от материалите, събрани по прилагане на СРС, не бъдат изготвени доказателства, тези данни следва да се унищожат. В отделни подразделения, с тихото съгласие на началството отдолу догоре, тези данни се пазят за бъдещо оперативно ползване“, заяви Гяуров.

Той допуска, че част от тези данни могат да бъдат използвани срещу граждани и структури, в това число и протестиращи.

„По разработката “Червеи” може някой да е ровил информация за хора, които вероятно са били подслушвани по друг повод. Няма да бъде установено къде точно е ровено, какво е изнесено и при кого точно се намира”, каза Гяуров.

В момента, смята той, ангажиментът на прокуратурата е огромен.

Само прокуратурата може да изясни фактите и на тяхна база да инициира наказания, вкл. търсене на наказателна отговорност, посочи Гяуров.

По повод промените в закона за МВР, Димо Гяуров не изключи възможността Светлозар Лазаров да остане главен секретар на МВР, но, по думите му, това би било груба грешка от управляващото мнозинство, защото ще излъже очакванията на избирателите с

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини