Червеи край Чернобил са развили имунитет към радиация

Червеите, живеещи близо до най-известната зона на ядрена катастрофа в света, изглежда са развили нови способности - имунитет към радиация, пише "Индипендънт".

В ново проучване учени посетиха Чернобил, за да изследват нематоди, малки червеи с прост генетичен състав, които бързо се възпроизвеждат.

Изследователите събраха червеите от почвени проби, гниещи плодове и други материали и тестваха местните нива на радиация.

Нивата на радиация варираха от ниски нива, които биха били регистрирани в големите градове, и високи нива, които се срещат в космоса.

След това учените върнаха червеите в Нюйоркския университет, за да ги замразят и изследват.

Д-р София Тинтор, водещ автор на изследването, каза пред The ​​Daily Mail : "Чернобил беше трагедия с безпрецедентен мащаб, но все още нямаме добра представа за ефектите от бедствието върху местното население.

"Дали внезапната промяна в околната среда е избрала видове или дори индивиди в рамките на един вид, които са естествено по-устойчиви на йонизиращо лъчение?"

След бедствието през 1986 г. животните продължават да живеят в украинския регион въпреки постоянната радиация почти 40 години по-късно.

Изследователите преди това са установили, че животните, живеещи в зоната за отчуждение на Чернобил, са генетично различни от същите видове, които се срещат на други места.

Матю Рокман, професор по биология в Нюйоркския университет, добави: "Тези червеи живеят навсякъде и се развиват бързо, така че преминават през десетки поколения еволюция, докато типичното гръбначно животно все още си обува обувките."

Изследователите установиха, че въпреки високата радиация, геномите на червеите не са повредени.

Вълнуващото откритие не означава, че Чернобил е безопасен, но предполага, че червеите са издръжливи животни, които могат да издържат на екстремни условия, разкри д-р Тинтори.

20 генетично различни червеи бяха тествани за увреждане на ДНК, за да се види дали имат необичаен капацитет да защитават и възстановяват своя генетичен материал.

Тинтори каза, че откритията предполагат, че животните в Чернобил не са непременно по-толерантни или са еволюирали, но че откритията могат да доведат до по-добро разбиране на естествените вариации.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини