12 °C

Дамян Дамянов излезе от Фейсбук и влезе в клас

Гимназисти от СОУ отбелязаха 80-тата годишнина от рождението на Дамян Дамянов. Идейният двигател на събитието е десетокласничката Жанета Колева. Преди месеци попаднала на фейсбук статус и харесала стиховете. Споделила ги с учителката си, а тя разпознала поезията на Дамян Дамянов и стихотворението „Към себе си“. Тогава момичето запалило и своите съученици да прочетат по нещо от творчеството на един от най – лиричните съвременни поети. Решили, че 2015-та е подходяща за една изява, на която да разкажат на връстниците си повече за поета – на 18 януари се навършвали 80 години от рождението на Дамян Дамянов. Така се ражда идеята за литературното четене. За съжаление, реализирана пред твърде малко хора.

Младежите се бяха постарали да научат нещо повече за поета. Преди да прочетат подбраните от тях стихове, илюстрираха живота му с презентация. Бяха надникнали и в прозата на Дамян Дамянов. Личеше си и прецизната подготовка за художествено четене. След изявата получиха поздравления от малобройната публика и директора на училището.

Всички деца сами избраха творбата, която искат да представят – каза с гордост преподавателката им Антонина Бонева – сами подготвиха и изявата.

Часовете по литература не стигат за всички писатели, но да успееш да провокираш интереса на съвременните тийнейджъри и те да искат да се запознаят с този начин на изразяване, е безспорен успех. Понякога се случват и такива чудеса -  фейсбук статус да провокира един урок.

Теодора Кирякова

 

Жанета Колева
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Sa
  samuil.panayotov@abv.bg
  6 0
  18:24, 22 яну 2015
  Тази Жанета да не би да е от друга планета? Защото това е нещо толкова хубаво,че е просто невероятно в нашето време на косуматорство и бездуховност.
 • 2
  50
  507420
  5 0
  21:28, 22 яну 2015
  Явно Жанета е от планетата на любопитните любознателни. А пръст в тази планета има и преподавателката им Антонина Бонева
 • 3
  Би
  бивша учителка
  8 0
  11:03, 23 яну 2015
  Чудесни деца!Толкова би било хубаво да има повече такива деца!Дано и други да се увлекат по нещо красиво и стойностно било от литературното творчество или от друга сфера на живота!Пожелавам успех на тези деца във всяко едно тяхно начинание!Щастието да е с тях и всичките им мечти да стават реалност!


Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
26 май 2020
Последни новини