Дамян Дамянов излезе от Фейсбук и влезе в клас

Гимназисти от СОУ отбелязаха 80-тата годишнина от рождението на Дамян Дамянов. Идейният двигател на събитието е десетокласничката Жанета Колева. Преди месеци попаднала на фейсбук статус и харесала стиховете. Споделила ги с учителката си, а тя разпознала поезията на Дамян Дамянов и стихотворението „Към себе си“. Тогава момичето запалило и своите съученици да прочетат по нещо от творчеството на един от най – лиричните съвременни поети. Решили, че 2015-та е подходяща за една изява, на която да разкажат на връстниците си повече за поета – на 18 януари се навършвали 80 години от рождението на Дамян Дамянов. Така се ражда идеята за литературното четене. За съжаление, реализирана пред твърде малко хора.

Младежите се бяха постарали да научат нещо повече за поета. Преди да прочетат подбраните от тях стихове, илюстрираха живота му с презентация. Бяха надникнали и в прозата на Дамян Дамянов. Личеше си и прецизната подготовка за художествено четене. След изявата получиха поздравления от малобройната публика и директора на училището.

Всички деца сами избраха творбата, която искат да представят – каза с гордост преподавателката им Антонина Бонева – сами подготвиха и изявата.

Часовете по литература не стигат за всички писатели, но да успееш да провокираш интереса на съвременните тийнейджъри и те да искат да се запознаят с този начин на изразяване, е безспорен успех. Понякога се случват и такива чудеса -  фейсбук статус да провокира един урок.

Теодора Кирякова

 

Жанета Колева
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Sa
    samuil.panayotov@abv.bg
    6 0
    18:24, 22 яну 2015
    Тази Жанета да не би да е от друга планета? Защото това е нещо толкова хубаво,че е просто невероятно в нашето време на косуматорство и бездуховност.
  • 2
    50
    507420
    5 0
    21:28, 22 яну 2015
    Явно Жанета е от планетата на любопитните любознателни. А пръст в тази планета има и преподавателката им Антонина Бонева
  • 3
    Би
    бивша учителка
    8 0
    11:03, 23 яну 2015
    Чудесни деца!Толкова би било хубаво да има повече такива деца!Дано и други да се увлекат по нещо красиво и стойностно било от литературното творчество или от друга сфера на живота!Пожелавам успех на тези деца във всяко едно тяхно начинание!Щастието да е с тях и всичките им мечти да стават реалност!


Последни новини