”Четворката” постигна ”осезаем напредък” за Източна Украйна

Министрите на външните работи от "нормандската четворка" призоваха всички страни в конфликта в Украйна да прекратят военните действия.
Първите дипломати на Франция, Германия, Русия и Украйна постигнаха "осезаем напредък" по време на срещата си в Берлин, заяви след четиристранните преговори в Берлин за кризата в Украйна германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер

Той уточни, че е постигнато споразумение за установяване на зони за сигурност между проруските бойци и силите на Киев.

Щайнмайер добави, че е постигнато споразумение за демаркационна линия, от която трябва да се изтегли тежкото въоръжение.

Според дипломат номер едно на Германия тези мерки не представляват пробив, съобщават ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Руският му колега Сергей Лавров също заяви, че на срещата на "нормандската четворка" е постигнато споразумение за изтегляне на въоръжение в Украйна и продължаване срещите на Контактната (експертна) група.

"Така че смятам тази среща за много полезна", подчерта Лавров. По думите му е обсъдена и перспективата за провеждане на среща на върха в "нормандски формат" в Астана. Според него такава среща ще бъде желана, ако има напредък в изтеглянето на тежкото въоръжение и спирането на огъня.

Дипломат номер едно на Москва заяви, че на срещата в Берлин не е бил обсъждан въпросът за санкциите срещу Русия, като по думите му те не са проблем на неговата страна.

Русия трябва да използва влиянието си върху сепаратистите за уреждане на конфликта, заяви Щайнмайер и изрази надежда, че споразумението ще бъде приложено на практика.
"Ако това стане, ще сме по-близо до среща в Астана", добави германският първи дипломат.

Съвместен призив за мир

Първите дипломати на Русия, Украйна, Франция и Германия разпространиха съвместно изявление на след срещата им в Берлин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Министрите призоваха всички страни в конфликта да прекратят военните действия и да изтеглят тежкото въоръжение в съответствие с договорената линия, съгласувана в приложението към минския меморандум от 12 септември 2014 г.", се отбелязва в документа.

Първите дипломати на 4-те страни подчертават, че техният призив за пълно спазване на примирието не е бил изпълнен, а напротив - боевете в Донбас са се ожесточили и са довели до големи човешки жертви, в това число сред цивилното население.

В изявлението се посочва, че на това трябва незабавно да се сложи край и да се възстанови режимът на спиране на огъня, като министрите апелират към всички участници за неговото пълно спазване.

Първите дипломати на Русия, Германия, Украйна и Франция, съответно Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Павло Климкин и Лоран Фабиюс, отбелязаха също, че "на планираната среща в Астана трябва да се постигне осезаем напредък по пълното спазване на минските споразумения, в частност чрез създаване на условия за действително прекратяване на огъня, споразумения за начините на доставка на хуманитарна помощ и да продължи освобождаването пленници".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини