Куба и САЩ сблъскаха мнения за имиграцията

САЩ и Куба сблъскаха мнения по политиката в сферата на имиграцията при първите преговори на високо равнище за възстановяване на дипломатическите отношения.
Помощник-държавният секретар на САЩ за Латинска Америка - Едуаред Алекс Лий, който водеше вчерашните преговори, каза пред репортери, че на кубинското правителство е била заявена волята на Вашингтон да се придържа изцяло към съществуващия американски закон, уреждащ политиката към кубинските имигранти (Cuban Adjustment Act), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съгласно тази политика кубинци, които бъдат спрени в открито море от американските правоохранителни органи, се връщат в Куба. Обратно - тези, които стигнат на американска земя, получават разрешение да останат.

"Обяснихме на кубинското правителство, че ние стоим зад закона, който позволява на имигранти от Куба да останат в САЩ”, каза Алекс Ли.

Ръководителят на кубинския преговорен екип и началник на дирекцията на кубинското министерство на външните работи за Северна Америка - Хосефина Видал Ферейро, отново изрази несъгласието на Хавана с имиграционното законодателство и политиката на САЩ в тази област. Тя посочи пред репортери, че съществуващият американски подход насърчава имиграцията, трафика на хора и опасните пътувания през Флоридския проток с паянтови плавателни съдове.

Иначе, разговорите ще продължат и през днешния ден, като двете страни се готвят да обсъдят възстановяването на дипломатическите отношения и в крайна сметка - установяването на пълноценни връзки в търговията и пътуванията.

Тези двудневни срещи са първите, откакто американският президент Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро обявиха на 17 декември, че са постигнали исторически пробив след 18-месечни тайни преговори.

Начело на американската делегация е помощник-държавният секретар на САЩ за Западното полукълбо Робърта Джейкъбсън, която не взе участие в обсъжданията за имиграцията. Тя пристигна в Хавана вчера и по този начин стана първият американски помощник-държавен секретар, посетил Куба от 38 години.

Разговорите стават факт само часове след речта на американския президент "За състоянието на съюза”, в която той призова Конгреса да прекрати търговското ембарго срещу Куба.

Решението му да възобнови отношенията с тази държава след десетилетия на мълчание има потенциала да "сложи точка на последиците от десетилетия на недоверие”, поясни американският президент.

Самият той няма правомощията да отмени почти 50-годишното ембарго. Това може да направи само Конгреса, а много републиканци все още силно се противопоставят на такъв ход.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини