Украйна заплаши с мораториум по дълга и поиска милиарди

Украйна заплаши да замрази плащането на колосалния си външен дълг в случай на провал на текущите преговори за преструктурирането му.
Призовавам кредиторите да вземат предвид предложенията на украинското правителство и да прескруктурират дълга в съответствие с условията, поставени от украинското правителство, каза украинският премиер Арсений Яценук пред депутатите в украинския парламент, цитиран от АФП и БТА.
 
След това те одобриха проект на закон, разрешаващ на правителството да въвежда в случай на нуждамораториум върху плащането на външния дълг на Украйна. 

Не можем да платим този дълг, като бъркаме в джоба на украинците, каза Яценюк и добави, че украинското правителство ще реши сега дали да използва новото си право на мораториум в случай на нужда

Украйна трябва да изплати в идните 4 години 30 милиарда долара. Тя иска преструктуриране на дълга на стойност 15,3 милиарда долара и води преговори от март насам с кредиторите си. 

Вчера правителството обяви, че външният дълг на страната е нараснал с 40 милиарда долара по времето на проруския режим на президента Виктор Янукович, свален от власт преди една година след три месеца на проевропейски бунт, отбелязва АФП.
 
Ние призоваваме частните кредитори за едно нещо - ако искате да подкрепите Украйна, жертва на руската агресия, която изгуби 20% от икономиката си и изгуби Крим, тогавапомогнете ни с милиарди долари

Украинският народ ще го оцени, каза Яценюк.
 
Украйна загуби за една година четвърт от износа си. Нейният БВП рухна до минус 17,6 процента през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година. План за помощ на Украйна, организиран от Международния валутен фонд възлиза на 17,5 милиарда долара за 4 години. През март Украйна получи по него 5 милиарда долара. 

Същевременно Япония обяви, че предоставя на Украйна 15 милиарда долара кредитна помощ, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това стана по време на среща на украинския заместник-ръководител на президентската администрация Валерий Чалий със заместник-външния министър на Япония Ясумаса Нагамине. Япония вече отдели за Украйна допълнителна помощ в размер на 316 милиона долара за стабилизиране на националната икономика и поддръжка на реформите.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    21
    2121
    2 0
    19:10, 20 май 2015
    Много са нахални да поставят условия на тоз който ги храни . Забравят и те като гърците , че безплатен обяд няма .

Случаен виц

Последни новини