Стотици се включиха в антиислямско шествие в Прага

Прага се проведе антиислямска демонстрация, организирана от сдружението „Не искаме ислям в Чешката република”. Според полицията на площада "Храдчани" са се събрали около 400 души. Организаторите очакваха около 4000 души, повечето от които потвърдили участието си във Facebook. Десетки хиляди се включиха в подобни протести срещу исляма и контрапротести през последните дни и в съседна Германия, припомня БНР.

На площада "Храдчани" дойдоха противници на исляма с чешки знамена, плакати с логото на инициативата, транспаранти с надписи като „Европо, събуди се!” и „Ислямът е зло”. Имаше и политици – замесник - председателят на УСВИТ Марек Чернох, заместник-председателката на OДС Яна Чернохова и др. Според организаторите протестът не е ксенофобски, а среща на хората, които обичат свободата и демокрацията. Речите бяха посрещнати с одобрение и с викове „Не искаме!”. Чувствително по-малко бяха противниците на протестната акция пред Пражкия храд. На място присъстваха униформени и цивилни полицаи.

След чешкия химн, участниците в иницативата почетоха паметта на жертвите на терористичните нападения в Париж. Целта на организаторите беше, по думите им, „да запознаят обществеността с техния поглед върху исляма и неговата експанзия в Европа, рисковете за Чешката република, както и със законодателните иницативи от гледна точка на сигурността." Предлагат се промени в църковния закон, чиято цел е предотвратяване на разпространението на радикални идеи.

Според становище на Центъра на мюсюлманските общности в Чешката република, разпространено по рано и в интернет, парижките нападатели нямат нищо общо сисляма. Те осъдиха нападението в Париж и го определиха като срамно, а на семействата на жертвите изказаха своите най - дълбоки съболезнования. Към мюсюлманите в Чешката република, след трагедията в Париж, са отправяни заплахи, включително и смъртни, изпращани чрез електронната поща.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини