Без промяна в Конституцията радикална промяна в съдебната система не може да има

Без промяна в Конституцията радикална реформа в съдебната система не може да има. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева пред Нова телевизия.

По думите й сега могат да бъдат направени промени само в Закона за съдебната власт, но едва ли ще се постигне крайната цел. За да се стигне до радикална, коренна промяна на всички юристи е ясно, че това няма как да се случи без промяна в основния закон, каза Цачева.

Тя очаква актуализираната стратегия за съдебната реформа, внесена от правителството, да бъде обсъдена и приета от парламента през следващата седмица.

Стратегията предвижда мащабни промени в Закона за съдебната власт, които да разделят Висшия съдебен съвет на две колегии - на прокурорска и съдийска. Заложено е още и цялостна промяна на кадровото управление на системата - като се започне от образованието на магистратите до повишаването им в кариерата и наказанията им. Целта на всички промени е да се постигне гаранция за независимостта на съда. Работна група вече подготвя промените в Закона за съдебната власт, които се очаква да бъдат внесени до края на март.

Цачева три пъти повтори, че без промяна в Конституцията, възможните промени са само тези в устройствения Закон за съдебната власт и то без да влизат в конфликт с основния закон. Законодателните промени ще са втора крачка след одобрението на стратегията.

От опита ми до момента стигам до извода, че най-силна е съпротивата вътре в системата, каза Цачева. По думите й голяма част желаят промяна, но безспорно има такива, на които статуквото им е удобно. "Финалът, съдържателният дебат очаквам да се случи другата седмица. Надеждата ми е да бъде приета, защото ако ние само говорим за реформа, но не правим усилието дори с малки стъпки да се види някакъв резултат, ако го оставим само в полето на дискусията, едва ли ще се съберат достатъчен брой колеги, които да трасират едно безспорно решение", заяви тя.

Според Цачева премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не просто изглежда, а той е променен. След опита, който имахме като управляващи и който натрупахме като опозиция, ако не сме различни във втория си шанс, значи не сме си научили урока защо имахме неуспех след първия мандат. Това е резултат от един нов прочит на управленческите практики, коментира Цачева. По думите й основната промяна в ГЕРБ е диалогичност и вслушване в мнението на опонента.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    3 0
    18:45, 17 яну 2015
    Без отстраняване на чифутите във властта държава няма да има...
Последни новини