Адвокат Рангелов: Съдебна реформа без конституционна промяна не може да стане

Не очаквам на заседанието на ВСС да се случи нещо много сериозно, просто всеки ще изложи версиите си и ще се произнесат по допустимостта на искането. Ако има допустимост, ще започне разследване на обстоятелствата, както са изложени в сигнала и доколко представляват нарушения. Така адвокат Людмил Рангелов коментира за "Твоят ден" искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев заради тежко нарушаване на служебните задължения.

"Съдебната система е тръгнала към промяна, но никой от говорещите не е наясно как да се случи. Каквото и да се направи, политическото влияние върху съдебната система ще се запази, просто ще се сменят факторите, които ще оказват влияние - лицата и партиите. Съдебна реформа без конституционна промяна не може да стане. Наказателна отговорност не може да се търси за запис без съгласието на участник, това е въпрос на морал и почтеност. Подслушването идва от възпитанието още на детето", заяви той. 

От своя страна адвокат Димитър Марковски смята, че съдебната реформа трябва да се направи на две нива - кадрови промени и нормативна промяна на устройството на ВСС. "Извеждането на политическата квота е нещо, което си говорим от години. Заявката за такава промяна не трябва да остане лозунг, а да се пристъпи към такава промяна. Най-добрата юридическа опция за разследване на главния прокурор е да се случи е през Велико Народно събрание, да се промени конституционно. Може и да се коригира състава на ВСС със законов норматив", посочи той. 

По думите му ВСС трябва да прецени доколко да се събират факти за установяване на основните нарушени обстоятелства от страна на Гешев. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини