Загиналият мъж отворил с отвертка вратата на асансьора

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обяви, че загиналият в асансьорна шахта мъж е отворил с отвертка вратата на асансьора.
От ведомството казаха, че инцидентът, при който снощи 70-годишен мъж загина при падане в асансьорна шахта в София, не е предизвикан от неизправност на съоръжението, а се дължи на опит за отваряне против правилата за безопасност.

В съобщение до медиите от агенцията уточниха, че заключенията са направени след като инспектори са извършили през нощта оглед на мястото на инцидента.

Загиналият мъж е отворил с отвертка вратата на асансьор на 14-я етаж в сградата.

Съседи на мъжа поясниха, че той е бил инженер и многократно през годините е правил "подобни интервенции по асансьора".

"Проверката установи, че лицето многократно е слизало и излизало по специално пригоден от него "мост" в шахтата, за което свидетелстват следите от масло, оставени по вратата на асансьора и площадката. Вероятно е правил опит и за затваряне на вратата отвътре, за което има достатъчно доказателства", се казва в съобщението на агенцията за метрологичен и технически надзор.

От институцията подчертават, че асансьорът има редовен технически преглед, редовна поддръжка и надзор, за което говорел и фактът, че всички блокировки са сработили при насилственото отваряне на вратата.

Окончателен технически доклад по случая ще има в понеделник. От агенцията отново призоваха живеещите в блокове да се въздържат от намеса в системите за работа на асансьорите.

Това е пореден инцидент с асансьор в последните месеци. Зачестилите произшествия доведоха до масови проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за състоянието на асансьорите в страната, която установи, че близо четвърт от съоръженията са опасни. Бяха въведени и нови правила за поддръжката им.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини