Френската полиция е по следите на четвърти атентатор

Хаят Бумедиен и Амеди Кулибали

Френската полиция откри малка къща, наета от атентатора Амеди Кулибали в Париж, което позволило да идентифицират потенциален четвърти атентатор, съобщи АП.

Според публикуван доклад, при претърсването на къщата, наета от Кулибали седмица преди да вземе заложници, детективите са открили мотоциклет, който им е позволил да идентифицират четвърти човек, действал като съучастник на терориста, пише в. "Паризиен".

Амеди Кулибали е заподозрян в убийството на полицайка на 8 януари и в убийството на четирима души заложници в парижки супермаркет кашер.

Следователите са проследили парите и доставките на екипировка за Амеди Кулибали и братята Саид и Шериф Куаши, загинали при полицейските рейдове, съобщиха БТА и БНР.

Испанският вестник "Вангуардия" пък съобщи, че чернокожият Кулибали е прекарал наскоро три дни в Мадрид - бил е там между 30 декември и 2 януари. Властите разследват дали е имал там съучастници, предаде Франс прес.

Вече се знае, че през Мадрид е минала и приятелката му Хаят Бумедиен. Ще е новина обаче, ако се потвърди, че двамата са прекарали там почти три дни, посочва АФП.

Според турските власти младата жена е отпътувала от Мадрид за Истанбул и на 8 януари е влязла в Сирия, припомня "Вангуардия".

Според испанските власти през 2014 г. в страната са се завърнали близо 70 ислямистки бойци, заминали оттам за различни конфликтни зони. Вътрешният министър Хорхе Фернандес Диас съобщи неотдавна, че от началото на 2015 г. в Испания са се върнали още десетина такива лица.

Част от оръжията, използвани от братята Куаши и от Кулибали са били купени в Белгия, съобщиха местни медии вчера. Калашникът и противотанковият гранатомет, използвани от братята, са били закупени за по-малко от 5 000 евро. Картечният пистолет "Скорпио" на Кулибали, използван по време на обсадата, също идва от Брюксел.

Говорител на белгийската прокуратура не е могъл да потвърди тази хипотеза. По-рано беше съобщено, че белгиец се е предал сам на полицията в Шарльороа, като се е самоизобличил в съучастие с един от нападателите от атентатите в Париж, на когото е доставил автомобил и оръжие.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ch
    Chaprasboy
    3 0
    13:18, 15 яну 2015
    Дами и господа, на снимката по-горе - две тъпи, ограничени, малоумни тикви.
Последни новини