Френският премиер критикува специалните служби на страната

 Когато са убити 17 души, това означава, че са налице недостатъци

Френският премиер Мануел Валс заяви, че големият  брой убити по време на тридневните атаки в Париж показва ясно наличието на пропуски в спецслужбите.

"Има очевидни слабости. Когато са убити 17 души, това означава, че са налице недостатъци", посочи той пред телевизия BFMTV, предаде БГНЕС. "Но става дума и за стотици хора, които заминават за Сирия, Ирак, преминават терористична подготовка в тези страни. Когато се завръщат, има арести, задържания, проверки", добави премиерът.

Той отбеляза, че с подобни проблеми се сблъскват и други държави въпреки  предприеманите мерки за сигурност и съвместната интернационална  дейност. "Несъмнено, в системата има уязвимости и ние ще реагираме",  увери Мануел Валс. Той добави, че лично президентът Франсоа Оланд е взел решението за  атаката на сградата с терористите. "Решението за щурма бе взето от  президента съвместно с премиера и министъра на вътрешните работи", каза той.

Междувременно стана ясно, че нападателят на еврейския магазин в Париж Амеди Кулибали е заложил и експлозиви в хранителния магазин. Неговата жена - Хаят Бумедине, която също е заподозряна като участник в събитията, които разтърсиха Франция през последните три дни, все още е издирвана от полицията.

Развръзката в Демартен

26-годишният заложник на двамата стрелци, нападнали редакцията на "Шарли ебдо", е успял да избяга от тях, когато е започнал щурмът на френските командоси, предаде БГНЕС.

Мъжът излезе жив и здрав от сградата на печатницата в град Демартен-ан-Гоел, където въоръжените терористи се бяха укрили. Той е успял да избяга от тях и се е скрил вътре в сградата, като се е заключил в една стая, когато нападателите са се отправили навън и са открили огън срещу командосите.

Оказа се, че графичният дизайнер е успял да се скрие в шкаф под мивка в столова на горния етаж. Той е пращал SMS-и на полицията и е дал важни подробности за обстановката, което е помогнало на спецчастите да извършат успешно атаката срещу терористите.

Двамата братя Шериф и Саид Куаши бяха убити пред сградата в опит да си проправят път през полицаите. Източници за сигурност съобщиха пред АФП, че по време на щурма един полицай е леко ранен, но не дадоха повече подробности.


 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    паша безуханова
    1 0
    16:19, 10 яну 2015
    Така ще е и това изглежда е началото Но западняците сами са си виновни Под предлог за ненарушаване правата на човека приемат всякаква измет от изтока и афганистан Е скоро ще се оцени делото на на омразния хитлер по прочистването на БОКЛУЦИТЕ
Последни новини