Изследовател предупреди за активирането на терористична клетка за джихад срещу Франция

Израел предложи Мосад да се включи в решаването на заложническата драма в Париж. Полицията нареди всички еврейски магазини в няколко района на френската столица да бъдат затворени.

Според CNN френската полицайка, застреляна вчера е била в района на предвидената цел на атаката - еврейско начално училище.

Стрелецът, който простреля смъртоносно полицайката е Амди Кулибали. В петък той взе заложници в хранителен супермаркет за кашер в източната част на Париж. Той е поискал братята Куаши да бъдат пуснати, като е заплашил, че ще убие заложниците. В момента Саид и Шериф Куаши са над 6 часа под обсада в печатница близо до Дамартин ан Гол.

Единствените хора по улиците на Дамартин са тежко въоръжени полицаи и журналисти и фотографи, които се опитват да получат по-близък изглед на сградата, в която са атентаторите.

Обсадата продължава вече шест часа и няма признаци за развитие. Тихото по принцип градче прилича на военна зона.

Братята заявиха, че искат да умрат като мъченици и няма да се предадат. Въпросът е колко време полицията ще изчака, преди да щурмува сградата на семейната фирма за печат и реклама, където те държат заложник.

Междувременно къщите в Дамартин са със спуснати щори и хорат са инструктирани да стоят вътре, далеч от прозорците.

Тези, които имат деца в местните училища, имат още една тревога. След часовете децата им ще бъдат откарани с автобус до град Митри, откъдето те трябва да си ги вземат по-късно.

Междувременно изследователят Мириам Бенраат от парижкия университет за политически науки, която е проучвала терористичните клетки в Париж, предупреди, че клетка в града е активирана и трябва да очакваме още атаки:

Бют-Чармонт е терористична клетка, носеща името на парка, където те се обучават. Към нея принадлежат братята Куаши и Амди Кулибали. Всичките са от същия квартал.

Според изследователя това не е атака на вълк единак. Това е пробуждането на терористична клетката от стара мрежа за джихад срещу Франция. "Вярвам, че това е в отговор на призивите от Ислямска държава към френските екстремисти да извършват нападения на родна почва".

"Мисля, че това е само началото. Изучавах клетката през 2005 г., когато Шериф Куаши не успя да стигне до Сирия.

"Тази клетка се състои от не повече от 20 души, лидерът на джамията ги ръководи първоначално.

"Мрежата на Бют-Чармонт показва профила на подобни радикализирани млади мъже. Членовете са основно от квартала и местната джамия.

"Тези атаки означават, че те са имали план за водене на атаки в страната. Тази мрежа изпрати мъже в Сирия и Ирак през 2005 г. и остава в латентно състояние до сега. Никога не е изчезвала. Това са момчета от гетото, които са отлъчени от обществото и се чувстват лишени и нежелани, и са уязвими към радикализиране и обещания за по-добър живот. Както братята Куаши са били изоставени от родителите си или пренебрегвани и са се чувствали заклеймявани като мюсюлмани във Франция.

"Шериф е обсебен от джихад 10 години преди тази седмица."

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини