Съдът върна на собствениците управлението на ”Белведере”

Случаят започна да се разплита, след като за него съобщи френският посланик в България Ксавие дьо Кабан

Софийският градски съд върна управлението на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" на техните собственици - фирмите, за които сигнализира френският посланик

В началото на декември Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опит за тайно присвояване на българските дружества на френския инвеститор с помощта на съда. Дипломатът заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки" и допуска корупция в случая.

Днешното решение е взето от съдията по делото Валентин Бойкинов, съобщиха от съда. Той е отменил обезпечителната мярка, която наложи колегата му Румяна Ченалова в края на ноември. Така тя даде право синдикът Панайот Велков да управлява двете дружества и да се разпорежда с имуществото.

Съдия Бойкинов е оставил производството без движение и е дал срок от една седмица на трима от кредиторите, които искат фалита на двете дружества, да отстранят нередовности в молбите си за откриване на производството по несъстоятелност.

Става дума за фирмите "Тайм арх" ЕООД, "Агротехнолоджи" ЕООД и "Принцес кар" ЕООД.

Един от проблемите по това дело беше именно, че дружествата длъжници вече са се издължили, а бившите кредитори още не са оттеглили исковете си. Съдът не може служебно да прекрати делото.

 "Ако до седмица фирмите кредитори не изпълнят това указание на съда, делото ще бъде прекратено", заявяват сега от СГС.

Бойкинов е четвъртият съдия по това дело. След Ченалова, срещу която започна дисциплинарно производство, отвод си направиха Пламен Колев и Хайгухи Бодикян.

Вчера, след като недоволството сред съдиите се разрастна, Висшият съдебен съвет реши да започне проверка на ръководството на съда. Засега не бе прието предложението да бъде образувано дисциплинарно производство срещу председателя на СГС Владимира Янева и заместничките й Богдана Желявска и Петя Кръчева, но ако бъдат събрани 5 подписа на членове на съвета, това е възможно.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини