Ердоган разпореди в Турция да се учи отомански език

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се забърка дълбоко в разгорещеният дебат дали в обучението в гимназията да бъде включено и изучаването на отомански език. По думите на държавния глава обучението ще го има "независимо какво се говори", съобщи в. "Тудей`с Заман", предаде БГНЕС.

"Загубата на дисциплина е нещастие за нацията. Има такива, които не искат да изучат и научат отомански език. Това е много голяма опасност", заяви Ердоган днес в Анкара на среща с представители на Генералната дирекция по религиозни дела /ГДРД/. "Независимо дали искат или не, но отоманският ще бъде преподаван и учен в тази страна", заяви той.

Според решенията на националния съвет по образованието на Турция, който проведе през уикенда годишната си среща, обучението по отомански ще бъде задължително за религиозните училища и на избирателен принцип за другите гимназии.

Ентусиазмът на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за изучаване на отомански език се приема като пореден знак за извършване на частична интерпретация на историята и ценностите в образователната система.

"Вие сте тези, които ще въздигнете цивилизацията, която се срина. Като мюсюлманин аз зная много добре, че тази религия има един притежател, който ще я защити. Този товар е на нашите рамене", допълни Ердоган. "Ако направим най-доброто по силите си за религията, тогава сектантският конфликт ще приключи. Ако можем да зададем правилните въпроси, ще сложим край на кръвопролитието", заяви още Ердоган.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    на лайнян език
    • Ya
      yarrak
      1 -5
      10:20, 9 дек 2014
      stava vapros za staroturski ezik ,tozi koyto go go... Виж коментара
  • 2
    този невежа е за психиятрия
  • 3
    Мр
    МРЪСНА СГАН
    9 -1
    19:50, 8 дек 2014
    На ото-автомобил и мански-камион ман.какво бръщолевиш ва пача проста.ти основно образование май нямаш.резпром смотан.
  • 4
    An
    anonimen_1418076190
    1 -5
    00:34, 9 дек 2014
    • Се
      СЕЛЯНЖЕР
      2 -2
      08:17, 9 дек 2014
      Пише се анонимен без кожичка...
    • Ya
      yarrak
      1 -1
      10:31, 9 дек 2014
      koji4kata e za maka ti koyato se radva na vsyo,i za bednite koito ne mogat da trepyat gruhtyastoto vi brat4e i da si pravyat PA4A svinska gruhtyasta za koleda
  • 5
    15
    15ти век
    5 -1
    00:35, 9 дек 2014
    Тоя е решил да ги върне в каменната ера. Отомански език с арабска писменост и дечицата ще кръстосат поглед и ще останат неуки. Един българин ги извади от калта, но турското не се губи.
Последни новини