Патриотичният фронт ще обсъди да оттегли ли подкрепата си към кабинета

Коалиционният съвет на Патриотичния фронт ще обсъди казусите със зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и с областния управител на София-град Веселин Пенев, за да прецени дали да оттегли подкрепата си към правителството. Исмаилов и Пенев са назначения на Народна партия "Свобода и достойство" - част от Реформаторския блок, която според партиите във Фронта е антибългарска формация.

Най-вероятно коалиционният съвет ще се проведе късно тази вечер, но уверенията на представители на Фронта пред "Дневник" е, че на сбирката няма да бъде взето крайното решение, а просто ще бъдат консултирани действията на Патриотичния фронт с всички партии от коалицията. В публичните си изяви лидерът на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и съпредседател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов посочва, че до края на седмицата ще има решение.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е в Брюксел и полетът му за България е късно вечерта. В неделя той беше в Лион на конгреса на френската крайнодясна формация "Национален фронт" на Марин льо Пен.

Преди две седмици възникна казусът с Орхан Исмаилов. Тогава Валери Симеонов реагира емоционално и първоначално даде 24 часа за оттеглянето му. След среща с премиера Бойко Борисов и поредица от разговори с представители на Реформаторския блок на няколко пъти беше отлагано крайното решение. Миналата седмица пък беше назначен и Веселин Пенев, което допълнително подразни Фронта.

Ако бъде оттеглена подкрепата за правителството, мнозинството в парламента ще се стопи до 119 депутати, но отделно кабинетът има гласа на независимия народен представител Ана Баракова, която напусна групата на партията на Николай Бареков. Миналата седмица ДПС изключи от групата си Муса Палев и Гюнай Хюсмен, които също станаха независими. До момента те твърдят, че няма да подкрепят кабинета, но биха дали одобрение на някои политики. Така с техните два гласа се оформя ново крехко парламентарно мнозинство от 121 депутати.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини