Пет мита за комуникацията по електронна поща

В интернет доста време се разпространява една забавна карикатура на човече, което през 90-те години звъни по телефона и никой не отговаря. Реакцията му е "явно никой не е вкъщи, ще се обадя по-късно". Втората част на карикатурата е човече през 2013 г., което звъни на мобилен телефон и отново никой не вдига. Този път реакцията е много сълзи и трагични заключения, че никой не иска да говори с него.

Подобни са реакциите и очакванията от комуникацията чрез електронна поща. Много от тях обаче са неправилни и могат да бъдат определени като митове. Компанията Yesware е провела проучване и анализ на над 500 хил. електронни писма, за да провери дали тези митове са оправдани или не, съобщава онлайн изданието Mashabe.

Първият мит е, че понеделник е най-добрият ден за изпращане на имейли. Аргументът - пощенските кутии и графиците на хората все още не са запълнени докрай и има по-голяма вероятност да им се обърне внимание.

Проучването на Yesware е показало, че няма значение в кой ден е изпратено дадено писмо. Шансът за отговор винаги е един и същи. Единственото изключение е уикендът, когато хората отделят малко повече време на имейла си, казват от компанията. Поне тези, които са на работа през уикендите.

Вторият мит е, че когато дадено писмо бъде изпратено сутрин, шансът за бърз отговор е по-голям. Според Yesware това е валидно, само когато писмата са пратени между 6 и 7 часа сутринта, както и около 20 ч. вечерта.

Трети мит е, че заглавията на писмата трябва да са възможно най-кратки. Анализът показва няма особено значение. Най-важното е да са конкретни за какво става въпрос. А най-ефективният начин за увеличаване на шанса да се получи отговор: аудиторията на получателите да е подбрана, а не просто писмото да се изпраща на всички в списъка с контакти.

Мит номер четири засяга теорията, че шансът да се получи отговор е по-голям, когато имейлите на получателите са в полето "до", вместо чрез опцията "cc". Всъщност оказва се обратното, макар и разликата да е само 10%.

Последният пети мит е, че отговор на имейл може да бъде получен по всяко време, включително и след ден или повече. Според анализа на Yesware, 90% от писмата, които биха получили отговор, го получават в рамките на същия ден. Но това не означава, че трябва да се очаква 10 минути след изпращането на съобщението.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини