У нас не се подслушва поголовно, било мит

Измислица и мит е, че у нас се подслушва поголовно и безразборно. Това заяви в интервю за "24 часа" Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на СРС.

Според него у нас я няма нагласата, каквато например имат някои западни страни да се контролира масово и да се събира абсолютно всичко, независимо дали информацията е необходима.

По думите му през 2014 г. в сравнение с 2013 г. броят на използваните СРС и на лицата, спрямо които са приложени, намалява.

"В няколко случая установихме, че срещу граждани са използвани неправомерно СРС, за което ги уведомихме. Това им отваря пътя на исково производство срещу държавата за обезщетение, на основание Закона за отговорността на държавата за вреди", заяви Рашков.

По думите му нарушенията при прилагане на СРС са с различни степени. Някои са в по-голяма степен формални и не засягат правата и интересите на гражданите. Когато бюрото реши, че са налице данни за престъпление си информира главния прокурор.

"Вече имаме 4 такива случая. В един от случаите искането и разрешението за прилагане на СРС е насочено към лица, за които няма абсолютно никакви данни, че са участвали в каквото и да било престъпление. В друг случай е поискано и получено разрешение от съдия за деяние, което е било престъпление, но към момента на изготвянето на искането и даването на разрешение е било декриминализирано, т. е. заличено в Наказателния кодекс. Това означава, че в правния мир вече не е имало такова престъпление. Имахме и случай, когато по отношение на лице, за което е искано СРС, няма никакви данни за подкуп, но е дадено разрешение", обясни Бойко Рашков.

Според него Законът има много несъвършенства.

"Бих предложил например, когато съдията разрешава използването, ясно да се разпише, той винаги да се мотивира, а не само при отказ. Другото, което бих апелирал да се приеме, е всеки съдия, който разрешава СРС, да може да проверява в обща електронна система дали за лицето, за което се иска СРС, не е било правено искане и в друг съдебен окръг за същото престъпление. Това също е мярка срещу злоупотреба. Сега ако някой иска, може за един човек да отиде в няколко съдебни района, да получи разрешение и набюдението да продължи не 300, а 600 и повече дни. Затова смятам, че е наложително създаване на общ регистър за съдиите от цялата страна", обяви Рашков.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини