AI знае какво пишете по шума от клавиатурата

Ново изследване твърди твърди, че изкуственият интелект може да декодира звуци от натискане на клавиши със стряскащи 93 процента точност. На практика алгоритъмът знае какво пишете само по шума от клавиатурата.

Това е зловещо откритие и последиците за киберсигурността биха били огромни. Екипът от британски учени подчертава повсеместно разпространение на персонални устройства, оборудвани с микрофон. Това на свой ред може да породи нова вълна от насочени към аудиото кибератаки. С помощта на алгоритъм хакерите могат да придобият вашата парола и поверителни данни само с подслушване.

Притесненията на изследователите не са излишни. Микрофоните наистина са навсякъде - смартфони, телевизори, умни джаджи с гласов контрол, гласови асистенти, компютри и какво ли още не.

На теория е достатъчно хакването на вашия умен телевизор с дистанционно с микрофон, за да се подслушва какво пишете по клавиатурата на намиращия се в съседство компютър.

Изследователите са натиснали 36 клавиша на Macbook Pro общо 25 пъти всеки, записвайки натисканията на клавиши на два различни носителя: близкия микрофон на iPhone и Zoom audio. И в двата слуачя точността на отгатване е над 90 процента.

Изкуственият интелект все още е много лош в разбирането, кога натиснете бутона за превключване, така че включването на главни букви в паролите ви може да помогне.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини