Историческо кацане на сонда върху комета (видео)

Мисията "Розета" на Европейската космическа агенция (ESA) достига днес нов исторически момент с първия опит в историята на човечеството апарат да бъде спуснат на повърхността на комета.

Във вторник вечерта около 21 часа започнаха най-драматичните 24 часа, които - ако всичко протече според плановете - ще приключат тази вечер с изпращането на първите снимки от повърхността на 67P/Чурюмов-Герасименко.

На три поредни сесии се обсъжда ходът на мисията, състоянието на апаратурата и готовността на робота "Филе" да бъде изпратен към кометата.

Третата сесия е насрочена за тази сутрин около 8:30 часа, а след командата за спускане, очаквана в 11 часа българско време, процедурата ще отнеме около 7 часа.Операцията, ръководена от центъра за управление на мисията в германския град Дармщат, е много деликатна, защото "Розета" трябва да е практически неподвижна спрямо кометата в момента, когато пуска "Филе" на около 22 км от повърхността й.

Релефът на 67P/Чурюмов-Герасименко е обсипан с ями и скални късове, а малкият робот няма система за маневриране в последния момент. Понеже гравитацията на кометата е твърде слаба, "Филе" ще използва два "харпуна", които да се забият в нея и да го придържат.

Потвърждение за успеха или провала ще има някъде към 18:00 - 18:40 българско време. Ако роботът се е закрепил, това ще е седмото космическо тяло, на което хората са изпращали апарат. Предишните са Венера, Луната, Марс, Титан (луна на Сатурн) и астероидите 433 Ерос и Итокава.

Междувременно "Розета" ще направи няколко маневри, за да може по-добре да получава и изпраща научни данни към Земята.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини