Прокурор предупреди за възможен военен преврат в Украйна

Доброволческите батальони могат да извършат военен преврат в Украйна, предупреди киевският прокурор Сергий Юлдашев, цитиран от "РБК дейли" и БТА.
Според изданието, контролът върху доброволческите батальони става залог в преговорите за формиране на управляваща коалиция в Украйна.

Прокурорът Юлдашев нарича доброволците "непрогнозируеми", сравнява ги с анархистките отряди на Нестор Махно от времето на гражданската война преди столетие и предупреждава, че "могат дори да извършат военен преврат".

Назначеният от Порошенко, министър на отбраната Степан Полторак иска да прехвърли доброволческите батальони, воюващи в Донбас, към украинската армия. Вътрешният министър Арсен Аваков, чиято партия "Народен фронт" преговаря с Порошенко за коалиция, предлага доброволците да се подчиняват на Националната гвардия, обобщава вестникът.

Според украински медии, в преговорите за нова управляваща коалиция, които трябва да приключат в събота, Порошенко настоява за оставка на вътрешния министър Аваков - съратник на премиера Яценюк, чиято партия съперничи с президентската, и виден бранител на доброволческата идея.

В момента обаче подкрепата на батальоните е сериозен аргумент при делбата на министерски портфейли, пояснява "РБК дейли".

Полторак, който преди да стане военен министър, бе начело на Националната гвардия - доброволческо формирование, в което бяха влети т. нар. сили за самоотбрана на Майдана, изтъкна "важната роля" на батальоните в действията срещу сепаратистите. Той обаче заяви, че включването им във въоръжените сили ще даде възможност "ясно да се планира нашата дейност".

Според участници в заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана президентът Порошенко вижда в доброволческите формирования вътрешнополитическа заплаха.

Един от командирите - Семьон Семьонченко, заявил пред местно издание, че батальоните са страшни само за "онези, които корумпират и са корумпирани" и "хората с нагласа да станат предатели на страната".

Батальоните са "военна сила на Майдана", по принцип са "наточени срещу кланово-олигархичната система" и може да загърбят днешните власти, ако сметнат, че са предали идеалите на февруарската революция, твърди украинският политолог Олег Соскин.

В подчинение на военното командване днес са 44 от доброволческите батальони, а най-боеспособните от тях, подчинени на МВР или гвардията, се предвижда да станат 35, уточнява "РБК дейли".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сб
    Сблъсък
    0 0
    15:40, 12 ное 2014
    За това че Хитлерофашизма в Майдановска Украйна е спечелила властта, никой даже от ЕС не се съмняват. Въпросът е как да избягат от Порошенковците и вината за сваленият Малоазийски самолет сега, и след като ги подкрепяха на сляпо и под давление на USA толкова време!
Последни новини