Ресмие Мюмюн представя новата си стихосбирка

На 13-ти ноември от 17.30 часа в читалище "Юмер Лютфи" в Кърджали ще се състои промоция на втората стихосбирка на турски език „Babamın Kızı” (Момичето на татко) на поетесата-журналист Ресмие Мюмюн. Освен това ще се изнесе поетичен рецитал по стихове от книгата. Мероприятието се организира от Литературен клуб „Реджеб Кюпчю“ към читалище „Юмер Лютфи" и Дружеството на учителите по турски език в Южна България.
Поетесата посвещава стихосбирката на баща си, когото загуби миналата година. Книгата излезе от печат през септември и съдържа 40 стихотворения. Освен за бащата има стихове и за майката и други членове на семейството, които вече не са между живите. Включени са и стихотворения на религиозна и любовна тематика. Редактор на стихосбирката е поетът Иса Джебеджи, технически редактор Айше Семерджи, снимката на корицата е дело на младата художничка Педрие Федаи.
Първото стихотворение на Ресмие Мюмюн „Моите ученици" на турски език е публикувано в детския вестник „Филиз" през 2006 година. Оттогава тя продължава да твори стихове на турски и български език. Нейни стихотворения са публикувани в много вестници, списания и сайтове, включени са в антологии. Голяма част от творчеството й е намерило място на страниците на най-посещавания турски сайт за култура и поезия „Antoloji.Com". Тя е включена и в издадената в Косово Антология на турската поезия в България под заглавие „Стоте поети на столетието". Поетесата представи България на различни международни поетични фестивали в Турция и България. Първата й стихосбирка на турски език със заглавие „Ak Meleğim” ( Моето бяло ангелче) излезе през 2009 година.
Ресмие Мюмюн е родена през 1976 година в Кърджали. Основното си образование получава в село Костино. Има висше образование по български, турски и английски език от Филиала на Пловдивския университет в Кърджали. През 2005 година завършва магистърска програма по „Туркология" в същото учебно заведение, а през 2011 година и магистърска програма по „Медийна комуникация (Журналистика, Реклама, PR)“ в Пловдивския университет.
Шест години работи като учителка по турски и английски език в ОУ „Иван Вазов" в Костино. След това от 2008 година насам работи като репортер за регионални вестници и сайтове, както и сътрудничи на националния седмичник „Заман“. От началото на 2011 година е репортер на вестник „Кърджали хабер“, който излиза на турски език.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини