НАТО в повишена готовност заради руски изтребители

НАТО е в повишена тревога заради засилената активност на руската авиация в европейското въздушно пространство.
НАТО съобщи, че в последните два дни на няколко пъти нейни самолети са излитали на мисии по прехващане след засичане на повишена активност на руската авиация в европейското въздушно пространство, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позоваха на изявление на Алианса.

Самолети на страни от НАТО са излитали на четири различни места на мисии за прехващане срещу четири групи руски военни самолети, които били "на маневри от голям мащаб" във въздушното пространство над Балтийско, Северно и Черно море, пише в текста, цитиран и от БТА.

Норвежки, британски, португалски, германски и турски изтребители са били вдигнати във въздуха в отговор на действията на маневрите на бомбардировачи Ту-95, изтребители МиГ-31 и други руски военни самолети.

Не са били регистрирани инциденти. Маневрите на руските военни самолети обаче са били необичайни по своя мащаб. НАТО е продължавала да следи някои от тях вчера следобед.

За пръв път шведите подкрепят присъединяването към НАТО

Анкетата на социологическа агенция "Новус" за телевизия ТВ4 от миналия уикенд показва, че 37 процента от участниците подкрепят присъединяване към НАТО, а против са 36 на сто от запитаните, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Досегашните анкети показваха категоричен превес на противниците на влизането на Швеция и Финландия в НАТО.

Отбранителната способност на Швеция стана център на вниманието миналата година, след като руски самолети симулираха бомбено нападение в Швеция. Датски изтребители от НАТО, базирани в Литва, бяха мобилизирани тогава да ги проследят, след като шведските ВВС се оказаха неподготвени.

Миналия месец Швеция съобщи, че два руски военни самолета са навлезли в шведското въздушно пространство. Стокхолм нарече нахлуването "сериозно нарушение" и изпрати протестна нота до руския посланик в страната.

Продължилото седмица претърсване на водите край Стокхолм, при които не беше открита никаква подводница, обаче за пореден път повдигна въпроса доколко способна е Швеция да се отбранява.

Комисия, създадена от предишното правителство, препоръча вчера Швеция да помисли за членство в НАТО, но министърът на отбраната Петер Хултквист веднага отхвърли подобна възможност.

"Впечатлението ми е, че комисията е извършила много и сериозна работа, но относно НАТО ясно казахме, че темата не е на дневен ред", каза той пред Шведската телеграфна агенция.

Тревога заради латвийски самолет

Британски изтребители бяха вдигнати вчера под тревога заради приближаващ се към столицата латвийски транспортен самолет Ан-26, който не влизал във връзка с кулата. Самолетът бе принуден да извърши аварийно кацане на лондонското летище Стенстед, а тревогата се оказа фалшива, предаде ТАСС.

Първоначално медиите съобщиха, че става дума за руски самолет, но после уточниха, че самолетът е само руско производство.

Успешно изпитание на "Булава"

Руският военен флот изстреля успешно от акваторията на Баренцово море междуконтинентална балистична ракета "Булава" към полигон на полуостров Камчатка, предадоха снощи ТАСС и Асошиейтед прес, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Ракетата е била изстреляна от атомната подводница "Юрий Долгоруки" от позиция под водата. Бойните глави на комплекса са достигнали успешно целевия полигон в Камчатка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини