ГЕРБ и БСП се разбраха по 4 приоритета, по 8 нямат съгласие

 ГЕРБ и БСП са постигнали съгласие по 4 основни приоритета за бъдещото управление на страната, но по 8 не са успели да се разберат.

Това е резултатът от продължилите над 4 часа разговори между двете партии.

Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ заяви, че са получили разбиране за формата на управление, която предлагат - кабинет на споделената политическа отговорност с участие на политически фигури. По думите й правителството трябва да има мнозинство, което да гарантира приемането на неотложните мерки.

Съгласие е постигнато по 4 пункта - евроатланчитеската ориентация и спазване на ангажиментите, поети в международните договори, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвеститорите, влизане в Европейския банков съюз и единния енергиен съюз, както и възстановяване доверието на ЕК и плащанията по европрограми, обяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

По други 8 приоритета обаче двете партии не са постигнали съвпадение, като по 2 от тях имат принципно съгласие, но сериозно различие по начина на постигането им - това са КТБ и инфраструктурните проекти.

За КТБ БСП настояват бъдещото правителство веднага да възстанови средствата на вложителите, но според ГЕРБ, макар това да е важно, в интерес на българската икономика е БНБ незабавно да назначи международно признат консултант, който да предложи начини за излизане от кризата, уточни Стоянова.
За международен одит настояха неотдавна и от ДПС.

Други приоритети, по които ГЕРБ и БСП не са постигнали съгласие, са данъците, цената на тока (бъдещето на ДКЕВР), АЕЦ "Белене" и връщането на ГДБОП в МВР.

"Обявихма се против и актуализацията на бюджета, подготвена от служебното правителство, защото то трупа разходи в размер на милиарди. Казахме на ГЕРБ - ако внесат предложение с конкретна обосновка за всеки разход, сме готови да ги обсъждаме един по един, за да преценим дали такава ревизия наистина е оправдана", коментира Янаки Стоилов от екипа на БСП.

От левицата са се обявили и срещу отделяне на средства за превъоръжаване на армията в този момент. Заради намерението да се подменят руските бойни самолети се стигна дори до остра размяна на реплики между Москва и София.

От партията на Бойко Борисов обобщиха, че различията са повече и някои от тях са диаметрално противоположни. Смятат обаче, че с вота си на изборите хората са дали шанс на тяхната предизборна програма, с която да продължат започнатото в предишния им мандат.

"Това, което чух от позицията на БСП е, че те не определят политическата формула на правителството "Орешарски" като грешна, докато ние я определяме като порочна и като първопричинна за всички последващи проблеми на управлението и липсата на резултати", заяви Румяна Бъчварова.

Представителите на двете партии заявиха, че няма да подписват коалиционно споразумение, ако не участват заедно в един кабинет. Ако не сме в правителството, няма да го подкрепяме, категорични бяха от БСП.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини