Неоткрадваемото колело. Най-после! (видео)

Сн.: yerkaproject.com

Неоткрадваемото колело най-после е измислено. Трима чилийски изобретатели - всички жертви на кражба на велодсипедите си, създадоха заключваща система, която - ако бъде разбита, поврежда и самото колело.

Счупите ли заключалката - чупите и самото колело, а това обезсмисля цялото начинание - нещо, което дори и най-глупавият крадец би трябвало да проумее, коментират авторите на идеята.

Проектът Yerka е дело на студенти по инженерни науки, осъзнали, че решението е в това заключващата система да е част от самия велосипед.

Тръбата на рамката се разглобява, извива на 90 градуса и "обхваща" някакъв стабилен обект - най-добре стълб. Тръбата със седалката довършва заключването, както се вижда във видеото. Цялата процедура отнема двайсетина секунди, напълно сравнимо със стандартните заключващи системи.

В сайта си тримата казват, че продължават да развиват проекта, като освен по сигурността работят и над дизайна и удобството.

Това все още е само прототип и няма цена, нито дата за пускане на пазара. Отсега експертите виждат слабостите - какво се случва, ако собственикът загуби ключа или му бъдат откраднати само колелата. Достатъчно здрави ли са материалите, за да издържат на евентуално посегателство. И най-важното - дали конструкцията не намалява сигурността на велосипедиста.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини