РИК отмени решението на първа СИК

До 17 Районна избирателна комисия е подаден сигнал за решението на Първа СИК да не допуска наблюдатели и застъпници в стаята, в която се намират членовете ѝ, по време на изборния процес и преброяването на бюлетините. Решението с, което излезе РИК е, че отменя протоколното  решение  на Секционната избирателна комисия и указва на ВСИЧКИ СЕКЦИОННИ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ В 17 ИР да допускат в изборното помещение при отварянето на избирателните кутии и установяването на резултатите от гласуването в секцията кандидатите за народни представители, по един застъпник на кандидатската листа, по един представител на партия, коалиция или инициативен комитет, по един наблюдател от организация, регистрирана за наблюдение на изборите, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция, представители на средствата за масово осведомяване - по един от съответното средство за масово осведомяване, като им се осигурява пряка видимост при преброяване на гласовете, както и да предоставят при поискване заверено копие от протокола на СИК на членовете на СИК, кандидатите за народни представители, застъпниците, представителите на партии, коалиции или инициативни комитети и наблюдателите съгласно разпоредбите на ИК и Методическите указания на ЦИК до СИК.    

 Почти 23% от имащите право на глас в община Първомай са го упражнили до обяд. Активността не е много по- ниска от средната за страната.

От възможността да гласуват машинно днес са се възползвали над 90% от миналите през секциите гласуващи. Малцината от нежелаещите се оправдават с липса на време. Членовете на секционните комисии помагат и обясняват технологията машинно упражняване на вот на всеки един гласоподавател. Въпреки притесненията на голяма част от възрастните хора, машинното гласуване е опростено и не изисква някакви специални технически познания. А за всички е любопитно до колко резултатите от редовния избор ще бъдат близки до експерименталния вот.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    За
    застъпник
    8 -4
    15:44, 5 окт 2014
    Да! Отмени! Там има умни хора а не разносвачи на сирене и снайперисти!Жалко, че последните определят съдбите ни!
  • 2
    Сп
    спиро
    7 -1
    17:59, 5 окт 2014
    Стар съм вече за преференция, ама гласувах за тези които са най близко до моите разбирания и това не са АБВ. Веднага ги отсвирих.
  • 3
    Za
    ZABOBOL
    1 0
    18:41, 5 окт 2014
    Pik kaza na sik: Ai SIKtir!
  • 4
    33
    33
    2 0
    19:21, 5 окт 2014
    Резултата е лютеница ама с хорце
Последни новини