Диагностицираният с Ебола в САЩ имал контакт с над 80 души

Американски телевизионен оператор се е заразил с вируса на Ебола в Либерия. Първият диагностициран със заразата в САЩ е имал контакт с над 80 души.
Телевизионният оператор, който е работил на свободна практика за телевизия Ен Би Си в Либерия, ще бъде откаран в САЩ за лечение, съобщи американската телевизия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Операторът бил нает по-рано тази седмица да работи с главния редактор по медицински въпроси и кореспондент на Ен Би Си доктор Нанси Снайдърман.

Смята се, че това е първият случай, в който американски журналист е диагностициран със смъртоносното заболяване откакто избухна сегашната епидемия в Западна Африка, отбелязва Ройтерс.

Пациентът, който беше диагностициран със закъснение в САЩ, че е болен от ебола, е бил в контакт с над 80 души, предадоха световните агенции.

От тези хора между 12 и 18 души са били в пряк контакт с болния и ще бъдат наблюдавани за симптоми на заразата.

Здравните власти в щата Тексас са наредили на четирима роднини на пациента да си останат у дома за евентуален инкубационен период.

Либериецът Томас Ерик Дънкан пристигнал в Далас на 20 септември от родината си, за да посети роднини и не е показвал никакви симптоми на зараза. На 24 септември обаче се почувствал зле. На 25 септември отишъл в Бърза помощ на презвитерианската болница в Далас, но оттам бил изписан на следващия ден и пратен у дома си.

Едва на 30 септември той бил диагностициран със закъснение с ебола. Инкубационният период на заболяването е от 2 до 21 дни и човек, заразил се с вируса, не може да го предаде, докато не се появят симптомите, като главоболие, треска или повръщане и диария.

Хеморагичната треска се предава при пряк контакт с телесните течности на заразен човек.

Барак Обама обеща федерална помощ на кмета на Далас за борбата с ебола.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини