„Севилският бръснар“ прави втори опит да стъпи на първомайска сцена

Севилският бръснар Стелян Николов

Театралната шега на Хасковски драматичн театър „Севилският бръснар“ прави втори опит да тъпи на първомайска сцена. На 8 октомври от 18 часа на сцената на ОНЧ „Св.св.Кирил и Методий“ ще бъде представена класиката на Бомарше в нейния театрален вариант. Пиесата е писана в бурни времена и остава в сянката на музиката на операта от Росини.

Текстът, който ще ни представят хасовските актьори е на Юрий Дачев, по мотиви от текстове на Бомарше и Чезаре Стербини. Режисурата също е на Юрий Дачев, познат на широката публика не само като драматург и режисьор, но като автор и водещ на телевизионното предаване "Рецепта за култура". Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова

Персонажите в "Севилският бръснар" са ярки и забавни. На сцената ще видим Фигаро (Стелиян Николов) - чаровен мъж с много лица, под които невинаги можеш да разпознаеш истинското. Всъщност това не е името му, а традиционното обръщение към всички бръснари по света. Граф Алмавива на Дамян Тенев е самоуверен и властен, очакващ да получи от живота всичко, което поиска. Суетен и циничен е Бартоло (Стефан Цирков), който непрекъснато изненадва, но почти никога приятно. Александър Алексич играе Базилио – астролог, моден консултант и най-вече интригант. Красавицата Розина, знаеща колко струва, е Иванка Шекерова. Тя е наясно, че това, което става за продан в момента, утре ще е на сезонна разпродажба. Начеку (Янко Митев) е клошар, който рядко си вдига главата, защото знае, че винаги ще види нещо смешно и жалко. Героят на Петър Влайков Фиорело, е телохранител на граф Алмавива, който има изключително малко думи в речника си и затова си помага с неясни жестове.

Силни, енергични, целеустремени, хищни за живот хора. Знаещи какво искат: всичко, та даже и нещо отгоре. Преизпълнени със самочувствие, че могат да преподредят света заради своите идеи. Абсолютно безразлични към намеренията на другите. Такива хора кръстосват фризьорското ателие на Фигаро в нашето представление – казва авторът и режисьор Юрий Дачев.

А  за да чуете историите на героите,  „Севилският бръснар“ ще ви обръсне 6,7 или 8 лв за възрастни и 4 лв за ученици. Билети ще се продават през следващата седмица между 16 и 18.30 пред входа на читалището.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Уч
    учител
    4 0
    16:04, 30 сеп 2014
    Сигурен съм, че името на град Севиля не се пише Сивиля, а оттам и правилното име на операта е "Севилският бръснар".
    • Pa
      parv_net
      2 0
      16:16, 30 сеп 2014
      Така е - благодаря.
  • 2
    Пъ
    първомайските бръснари
    1 0
    20:06, 30 сеп 2014
    Този иска да ни вземе хляба! Да алармираме профсъюза!
    • Бр
      брадясал мъж
      4 0
      20:59, 30 сеп 2014
      Кои сте вие бе, има ли ви няма ли ви, щото брадата ми стана един лакът откак сме разделени на два града?
Последни новини