15 °C

„Севилският бръснар“ прави втори опит да стъпи на първомайска сцена

Севилският бръснар Стелян Николов

Театралната шега на Хасковски драматичн театър „Севилският бръснар“ прави втори опит да тъпи на първомайска сцена. На 8 октомври от 18 часа на сцената на ОНЧ „Св.св.Кирил и Методий“ ще бъде представена класиката на Бомарше в нейния театрален вариант. Пиесата е писана в бурни времена и остава в сянката на музиката на операта от Росини.

Текстът, който ще ни представят хасовските актьори е на Юрий Дачев, по мотиви от текстове на Бомарше и Чезаре Стербини. Режисурата също е на Юрий Дачев, познат на широката публика не само като драматург и режисьор, но като автор и водещ на телевизионното предаване "Рецепта за култура". Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова

Персонажите в "Севилският бръснар" са ярки и забавни. На сцената ще видим Фигаро (Стелиян Николов) - чаровен мъж с много лица, под които невинаги можеш да разпознаеш истинското. Всъщност това не е името му, а традиционното обръщение към всички бръснари по света. Граф Алмавива на Дамян Тенев е самоуверен и властен, очакващ да получи от живота всичко, което поиска. Суетен и циничен е Бартоло (Стефан Цирков), който непрекъснато изненадва, но почти никога приятно. Александър Алексич играе Базилио – астролог, моден консултант и най-вече интригант. Красавицата Розина, знаеща колко струва, е Иванка Шекерова. Тя е наясно, че това, което става за продан в момента, утре ще е на сезонна разпродажба. Начеку (Янко Митев) е клошар, който рядко си вдига главата, защото знае, че винаги ще види нещо смешно и жалко. Героят на Петър Влайков Фиорело, е телохранител на граф Алмавива, който има изключително малко думи в речника си и затова си помага с неясни жестове.

Силни, енергични, целеустремени, хищни за живот хора. Знаещи какво искат: всичко, та даже и нещо отгоре. Преизпълнени със самочувствие, че могат да преподредят света заради своите идеи. Абсолютно безразлични към намеренията на другите. Такива хора кръстосват фризьорското ателие на Фигаро в нашето представление – казва авторът и режисьор Юрий Дачев.

А  за да чуете историите на героите,  „Севилският бръснар“ ще ви обръсне 6,7 или 8 лв за възрастни и 4 лв за ученици. Билети ще се продават през следващата седмица между 16 и 18.30 пред входа на читалището.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Уч
  учител
  4 0
  16:04, 30 сеп 2014
  Сигурен съм, че името на град Севиля не се пише Сивиля, а оттам и правилното име на операта е "Севилският бръснар".
  • Pa
   parv_net
   2 0
   16:16, 30 сеп 2014
   Така е - благодаря.
 • 2
  Пъ
  първомайските бръснари
  1 0
  20:06, 30 сеп 2014
  Този иска да ни вземе хляба! Да алармираме профсъюза!
  • Бр
   брадясал мъж
   4 0
   20:59, 30 сеп 2014
   Кои сте вие бе, има ли ви няма ли ви, щото брадата ми стана един лакът откак сме разделени на два града?

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини