4 °C

„Севилският бръснар“ прави втори опит да стъпи на първомайска сцена

Севилският бръснар Стелян Николов

Театралната шега на Хасковски драматичн театър „Севилският бръснар“ прави втори опит да тъпи на първомайска сцена. На 8 октомври от 18 часа на сцената на ОНЧ „Св.св.Кирил и Методий“ ще бъде представена класиката на Бомарше в нейния театрален вариант. Пиесата е писана в бурни времена и остава в сянката на музиката на операта от Росини.

Текстът, който ще ни представят хасовските актьори е на Юрий Дачев, по мотиви от текстове на Бомарше и Чезаре Стербини. Режисурата също е на Юрий Дачев, познат на широката публика не само като драматург и режисьор, но като автор и водещ на телевизионното предаване "Рецепта за култура". Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова

Персонажите в "Севилският бръснар" са ярки и забавни. На сцената ще видим Фигаро (Стелиян Николов) - чаровен мъж с много лица, под които невинаги можеш да разпознаеш истинското. Всъщност това не е името му, а традиционното обръщение към всички бръснари по света. Граф Алмавива на Дамян Тенев е самоуверен и властен, очакващ да получи от живота всичко, което поиска. Суетен и циничен е Бартоло (Стефан Цирков), който непрекъснато изненадва, но почти никога приятно. Александър Алексич играе Базилио – астролог, моден консултант и най-вече интригант. Красавицата Розина, знаеща колко струва, е Иванка Шекерова. Тя е наясно, че това, което става за продан в момента, утре ще е на сезонна разпродажба. Начеку (Янко Митев) е клошар, който рядко си вдига главата, защото знае, че винаги ще види нещо смешно и жалко. Героят на Петър Влайков Фиорело, е телохранител на граф Алмавива, който има изключително малко думи в речника си и затова си помага с неясни жестове.

Силни, енергични, целеустремени, хищни за живот хора. Знаещи какво искат: всичко, та даже и нещо отгоре. Преизпълнени със самочувствие, че могат да преподредят света заради своите идеи. Абсолютно безразлични към намеренията на другите. Такива хора кръстосват фризьорското ателие на Фигаро в нашето представление – казва авторът и режисьор Юрий Дачев.

А  за да чуете историите на героите,  „Севилският бръснар“ ще ви обръсне 6,7 или 8 лв за възрастни и 4 лв за ученици. Билети ще се продават през следващата седмица между 16 и 18.30 пред входа на читалището.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Уч
  учител
  4 0
  16:04, 30 сеп 2014
  Сигурен съм, че името на град Севиля не се пише Сивиля, а оттам и правилното име на операта е "Севилският бръснар".
  • Pa
   parv_net
   2 0
   16:16, 30 сеп 2014
   Така е - благодаря.
 • 2
  Пъ
  първомайските бръснари
  1 0
  20:06, 30 сеп 2014
  Този иска да ни вземе хляба! Да алармираме профсъюза!
  • Бр
   брадясал мъж
   4 0
   20:59, 30 сеп 2014
   Кои сте вие бе, има ли ви няма ли ви, щото брадата ми стана един лакът откак сме разделени на два града?

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини