Кърджалийци пазаруват в Гърция лекарства

Кърджалийци пазаруват в Гърция лекарства срещу глисти или си поръчват медикаменти от Турция заради липсата им в родните аптеки.

Според фармацефти най-масовият медикамент срещу паразитите "Зентел" не може да се намери в складовете на едро вече повече от месец. Липсата на лекарството се усеща особено през последната седмица, защото при записването в детските градини родителите трябва да представят изледване, с което да докажат, че децата им нямат паразити.

По информация от РЗИ /Регионалната здравна инспекция/ в Кърджали от началото на годината са засечени 170 случая на ентеробиоза /острици/ и на хелминти /големи глисти/.

От РЗИ твърдят, че няма отношение към зареждането на аптечната мрежа с лекарствени продукти. Медикаментите срещу глисти се използват и при лечението на опасните болести кучешка тения и трихинелоза. Заболеваемостта от кучешка тения в Кърджалийско е 3 пъти по-високо отколкото в останалата част на страната. Само за последните 3 години в района са регистрирани над 45 случая на заболяването. Тази година 23-годишен мъж от с. Шопци почина от кучешка тения.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини